Lean módszerek a Festo Kft-nél – Üzemlátogatás (Összefoglaló)

Gyárlátogatás a Festo Kft-nél az MLBKT Lean Tagozat szervezésében

 

2019. április 25-én az MLBKT Lean Tagozata által szervezett gyárlátogatáson vettünk részt a Festo Kft. budapesti gyárában.

A biztonsági és magatartási szabályok áttanulmányozása után a Bereczki Gábor, az FESTO SAP specialistája a földszinti előadóban mesélt a Festo jelenlegi helyzetéről és jövőképéről.

Megtudhattuk, hogy a Festo vállalati kultúrájában és termelési rendszerében már sok éve jelen van a lean szemlélet is, és a digitalizáció szinte már a cég DNS-ének a része. Ráadásul az Ipar 4.0 programjukban a magyarországi leányvállalat mintagyárként vesz részt! Rendszeresen fogadnak látogató csoportokat, így sok szakember és egyetemi hallgató itt szembesül világ élvonalába tartozó modern technológiákkal és modern gyártási folyamatokkal.

A prezentáció megtekintése után az új magasraktár területet nézhettük meg a logisztikai vezető, Szűcs Sándor bemutatásában. Ez az automatizált magas raktár komoly fejlesztés a gyár életében, mely a betárolási és előkészítési időket jelentősen lerövidíti. Feladata a nemrég átadott épületben egy új, kialakítás alatt levő gyártósor kiszolgálása lesz majd.

A következő állomásunk egy félautomata gyártósziget volt. Ez a berendezés már elő volt készítve a későbbi fejlesztésekre is. A fröccsöntő részen áthaladva eljutottunk az összeszerelő területre, ahol jó néhány kiváló lean technikát ismerhettünk meg gyári körülmények között. Betekintést nyertünk az 5S rendszer kialakításába, a cella rendszerű gyártásba, az operátor terhelésének kiegyenlítésébe és a problémamegoldó módszerekbe. Megnéztünk több fajta, a gyár területén működő kanban rendszert, amelyek közül az egyik működését tanulmányozhattuk. A vendéglátónk nem rejtette véka alá, hogy további fejlesztési lehetőségek is vannak, de épp ez a szemlélet szükséges a folyamatos fejlesztési kultúra fenntartásához.

A gyárlátogatás során megtapasztalhattuk, hogy milyen fontos az ott dolgozó kollégák elköteleződése, amihez ezúton is gratulálunk! A napot a tárgyalóban egy kis beszélgetéssel zártuk. Úgy érzem, egy hasznos, kiváló délutánt töltöttünk együtt a gyárban!

Gódor Sándor, Ezerszín Kft.

2019.05.08.

Adjon visszajelzést!