BMI: Kedvező májusi adatok

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított májusi értéke: 57,9.

 

Ez alapján a válaszadók az előző hónaphoz képest összességében kedvezőbb folyamatokról számoltak be. A tavalyi évben a trend végig kedvező képet mutatott, és ez folytatódik 2019 első felében is. Az ütem némileg erősödött, és a két évvel ezelőtti tavaszi értékek tartományában van.

A 2019 május havi index nagyobb az áprilisi (55,1) értéknél, és a második legmagasabb májusi érték. Május összességében átlag feletti hónap volt a korábbi években (az 1995 óta mért hosszú távú átlag értéke 52,6; a májusoké 52,7). Az elmúlt három évben a májusi átlag ennél magasabb volt (55,7), köszönhetően a 2017-es és 2018-as év gyorsabb ütemének (rendre: 61,5; 54,6), az idei érték összességében így átlag feletti májusi értéknek tekinthető 1995 óta.

Májusban a részindexek többsége pozitív tartományban tartózkodott, és az indexértékek többsége növekedett áprilishoz képest. Az ütem erősebben változott, ezúttal 7,3 százalékponttal lett magasabb az új megrendelések indexe (65,9), és ezzel hetvenkettedszer bővült zsinórban a rendelésállomány.

A beszerzési mennyiség indexe (62,4) javult (1,5 százalékponttal nőtt) áprilishoz képest, és a beszerzett mennyiség további emelkedésére utal.

A termelési mennyiség indexének (62,6) értéke 3,7 százalékponttal magasabb az előző hónaphoz viszonyítva.

A beszerzési árak indexe (57,6) ezúttal nagyobb lett áprilishoz képest, és az árak erősebb ütemű emelkedésére utal. A szezonális kiigazításnak köszönhetően az elmúlt harminchét hónapban emelkedést mutatott az index értéke.

A szállítási átfutási idő indexe (45,8) javult, értéke 1,4 százalékponttal magasabb az áprilisinál, és e hónapban az átfutási idők hosszabbodására utal. Májusban magasabb lett a vásárolt készletek mennyisége, és az ütem erősödött. A késztermékkészletek némileg nagyobbak lettek az elmúlt hónaphoz képest.

A vásárolt készletek indexe (59,9) májusban erősödött.

A késztermékkészletek indexe (54,0) 1,3 százalékponttal lett kisebb, de a készletmennyiség növekedésére utal. A külpiaci mutatók áprilishoz képest hasonlóan változtak.

Az importindex (59,9) magasabb lett, és továbbra is bővülést jelez.

Az exportindex értéke (58,8) növekedett, az elmúlt egy év második legmagasabb értéke, és az export bővülésére utal továbbra is.

A foglalkoztatási index (49,0) 2018-ban májusig mindegyik hónapban bővülést hozott. Az előző hónaphoz képest 0,4 százalékponttal kisebb az index értéke, nyolc hónap bővülés után romlást jelezve második alkalommal.

Adjon visszajelzést!