Szállítmányozás napja harmadszor

Szállítmányozás napja harmadszor

Innovatív technológiák jegyében

 

Május 31-én immár harmadik alkalommal került sor a Szállítmányozás Napja elnevezésű szakmai konferenciára, amelyet tavaly és 2017-ben Lébényben rendeztek meg, ezúttal viszont a zsámbéki drivingcamp adott otthont a statikusból interaktívvá váló eseménynek.

A szakmai nap ötletgazdája és tulajdonosa a Shell kenőanyagok hivatalos magyarországi forgalmazója, az Orbico Hungary Kft., valamint Éder Zoltán EV.

A fuvarozás egyre komolyabb problémákkal küzd, pedig ez az ágazat a magyarországi GDP 6,5 százalékát teremti elő, és 200 ezer magyar család megélhetését is biztosítja. Az élesedő versenyben azonban a hazai vállalkozások 2-3 százalék mértékű piacvesztést könyveltek el az uniós fuvarozási piacon. Ahhoz, hogy ez a tendencia megforduljon, az ágazat pedig ismét fejlődésnek induljon, a szállítmányozásban közvetlenül és közvetetten érintett magyar vállalkozásoknak össze kell fogniuk.

A hazai fuvarozással foglalkozó vállalkozások teljesítménye a teljes EU28 fuvarozási piacán az előkelő hetedik helyet foglalja el nemzetközi összevetésben, azonban az innovatív technológiák bevezetésével ebben a rangsorban akár két pozíciót is lehetséges javítani. Magyarország területén a tavalyi évben körülbelül 350 millió tonna árut mozgattak meg a közutakon, és az idei évben ez várhatóan nőni fog. A hozzávetőlegesen 11 ezer hazai vállalkozás által üzemben tartott 70 ezer kamion nagyságrendileg 6 milliárd kilométert tesz meg évente, ez a jövőben sem fog csökkenni.

A fuvarozással és szállítmányozással foglalkozó cégeknek tehát folyamatosan szükséges fejleszteniük, innovatív megoldásokat alkalmazniuk, gondolkodni az alternatív hajtóanyagok, a vezető nélküli technológiák, vagy a logisztikai lánc működtetését érintő legújabb eljárások és megoldások használatában.

A szakmai rendezvény legfőbb célja az volt, hogy a meghívott szakértők bemutathassák az innovatív logisztikai megoldásokat, továbbá azt, hogy milyen eszközökkel, stratégiákkal lehet a lehető leggazdaságosabban üzemeltetni egy szállítmányozással foglalkozó vállalatot.

Az idén jelentős szerepet kaptak a Szállítmányozás Napjának tematikájában azok a digitális fejlesztések és információs technológiai megoldások, amelyeknek bevonásával növelhető a szállítmányozó vállalatok költséghatékonysága.  A gazdaságosabb üzemeltetéshez elengedhetetlenül szükségesek a jól kiválasztott beszállító cégek, a kenőanyag, a megfelelő futómű, fékrendszer vagy épp a vontató és vontatmány kiválasztása, valamint ezek összehangolása.

Adjon visszajelzést!