Globalizáció és digitalizáció

Esély mindig van

 

Magyarország az elmúlt 30 évben több lehetőséget is elszalasztott a gyors gazdasági felzárkózásra. A digitalizáció most újabb esélyt ad, de ehhez számos ponton kellene változtatni a hazai gazdaságpolitikán és gondolkodásmódon – mondja Orbán Krisztián, az Oriens alapítója és vezérigazgatója, több nagy hatású közéleti írás szerzője, aki az MLBKT május közepén rendezendő interaktív beszerzési konferenciáján a közelgő kínai-amerikai gazdasági konfliktusról és annak hatásairól tartott előadást.

Mikor kötelezte el magát a közgazdaság mellett? Mindig is egyértelmű volt, hogy a gazdasági pályát választja?

Egyáltalán nem. 1991-ben, közvetlenül a rendszerváltás után kezdtem a Közgázon, és azért mentem oda, mert egyértelműen az volt a legjobb egyetem Magyarországon. Fogalmam sem volt, hogy mit lehet a Közgázon tanulni, de aztán nagyon megtetszett minden, amit ott láttam és hallottam. Akkor indult be a piacgazdasági pezsgés Magyarországon, én pedig rendkívül érdekesnek találtam az üzleti világot. Leginkább az tetszett benne, hogy lehetőséget kínál az embernek alkotni valamit. Ha valaki gazdasági szakemberként, vagy pláne vállalkozóként dolgozik, akkor a többi szakmához képest nagyobb tere jut arra, hogy azt csinálja, amit jónak lát, másrészt pedig közvetlen és egyértelmű visszajelzéseket kap arról, mennyire volt eredményes a munkája.

Több mint egy évtizedig dolgozott jó nevű cégeknél, még vezetői pozíciókban is. Miért döntött 2007-ben a saját vállalat létrehozása mellett és miért éppen befektetési társaságot gründolt?

Visszatekintve már jól látszik, hogy mindig is a saját cég irányába haladtam. Rendkívül fontos ugyanis számomra, hogy kézzelfogható következményei legyenek annak, amit csinálok. Az is közrejátszott az önállósodásban, hogy soha nem viseltem jól, ha korlátoztak, ha megmondták nekem, mit csináljak. A befektetési irányt pedig azért választottam, mert mindenütt azt láttam, hogy a legfontosabb döntéseket a tulajdonosok hozzák, és én akartam az lenni, aki a döntéseket hozza.

 

Tíz éves működése során az Oriens alig több mint féltucatnyi céget vásárolt. Ez nem tűnik valami agresszív terjeszkedésnek. Tudatos ez az óvatosság vagy a körülmények nem tették lehetővé a gyorsabb felfutást?

Krisztián válaszát az interjú további részéből ismerheti meg.

 

A teljes cikk megjelent az MLBKT által kiadott Logisztikai Híradó áprilisi számában. A cikk és a teljes kiadvány csak tagjainknak és megrendelőinknek elérhető.

Érdekli az MLBKT tagság? MLBKT Tagság

Szeretne előfizetni a Logisztikai Híradóra? Előfizetés

Ha csak ez a lapszám érdekli, 1000Ft+Áfa/lap áron megvásárolhatja az elektronikus verziót (Pdf). Kérjük a megrendeléskor a megjegyzés rovatban tüntesse fel a lapszámot.  Megrendelés

Ha további kérdése lenne, kérjük írjon a logisztika@logisztika.hu címre.

Adjon visszajelzést!