Ipar 4.0 a versenyképesség érdekében

Ipar 4.0 a versenyképesség érdekében

Egy kkv is tud mit mutatni

 

Az egyetlen 100 százalékban magyar tulajdonú vállalat az Ipar 4.0 mintagyár projektben a székesfehérvári Macher Gépészeti és Elektronikai Zrt. A cég azt mutatja meg, hogy űrtechnológia helyett a megfelelő szemlélettel és a munkaerő megbecsülésével is komoly eredményeket lehet elérni.

1991-ben nagyjából úgy indult a Macher története, mint sok száz, a rendszerváltás után alakult cégé. Egy házaspár – Macher Endre és Macher Márta – kényszervállalkozó lett, felvettek még egy embert és egy kis családi házban a német posta számára elkezdtek kétféle terméket gyártani. Sem a gépek, sem az alapanyag, sem a technológia nem volt a sajátjuk. „Csak két értéket tudott felmutatni a cég: az akaratot és a munkatársakat, amelyek azóta is a vállalkozás alapkövét jelentik”, mondja az alapítók lánya, Macher Judit, aki a CSR-vezető és az Ipar 4.0 projektvezető a vállalatnál.

Ez a két tényező segítette abban a Macher Gépészeti és Elektronikai Zrt.-t, hogy mára 100 fővel 800 különféle terméket állítson elő és közel 1 milliárd forintos éves árbevételt produkáljon. Természetesen a családi házat rég kinőtték, 1994 óta a székesfehérvári Sóstói Ipari Parkban, egy több részletben kiépített 2500 méteres gyártócsarnokban működik a vállalat, ahol különleges technológiával, szabályozott hőmérséklet és páratartalom mellett tudnak gyártani.

Az igények előtt járva

Két fő tevékenységi köre van a vállalatnak, a gyártás és a fejlesztés. A gyártásban a kábelkonfekcionáláson van a hangsúly: bonyolult kábelkorbácsokat, kábelkötegeket gyártanak le és szerelnek össze. A vállalat a kezdetektől fogva a kisebb darabszámú, de nagy hozzáadott mérnöki értékű kábelkötegek gyártására szakosodott: a 800 termék között van olyan, amelyből évente csak kettőt gyártanak. A késztermékek a legkülönbözőbb eszközökbe épülnek be, az orvosi képalkotó berendezésektől kezdve a járműveken (buszok, mentőautók) át a bowlingpályákig. A termelés nagyjából fele megy exportra, többnyire Európán belül, és ott is főleg Németországba és a skandináv államokba.

A fejlesztési tevékenység a vevői igényekre válaszul született, de a cégben felhalmozott magas szintű műszaki szakértelem tette lehetővé. Nem csak kábeleket fejleszt a vállalat, hanem gyártóeszközöket vagy akár komplett gépsorokat is. „A piac, a vevőink egyre inkább igénylik a komplex megoldásokat. Előfordul, hogy az ügyfél csak az igényeit fogalmazza meg, de azt már nem tudja, hogy ahhoz milyen kábelek kellenek, miként és milyen eszközökkel lehetne azokat legyártani. Ezt a tudást mi a rendelkezésére bocsátjuk, abban a formában, ahogy ő szeretné: kaphat tőlünk kész terméket is, vagy akár gyártósort, amivel máshol gyártathatja a termékeket”, részletezi a lehetőségeket Macher Judit.

Az interjú további részében Judit elmondja, hogy milyen technológiákat alkalmaznak a gyártásban és miként lehet felokosítani egy gépsort.

 

A teljes cikk megjelent az MLBKT által kiadott Logisztikai Híradó áprilisi számában. A cikk és a teljes kiadvány csak tagjainknak és megrendelőinknek elérhető.

Érdekli az MLBKT tagság? MLBKT Tagság

Szeretne előfizetni a Logisztikai Híradóra? Előfizetés

Ha csak ez a lapszám érdekli, 1000Ft+Áfa/lap áron megvásárolhatja az elektronikus verziót (Pdf). Kérjük a megrendeléskor a megjegyzés rovatban tüntesse fel a lapszámot.  Megrendelés

Ha további kérdése lenne, kérjük írjon a logisztika@logisztika.hu címre.

Adjon visszajelzést!