BMI: Lassuló ütemű bővülés júniusban

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított júniusi értéke: 54,4.

 

Ez alapján a válaszadók az előző hónaphoz képest összességében kedvezőbb folyamatokról számoltak be. A tavalyi évben a trend végig kedvező képet mutatott, és ez folytatódik 2019 első felében is. Az ütem azonban gyengült, és a decemberi-januári érték között helyezkedik el.

A 2019 június havi index kisebb a májusi (57,9) értéknél, és a hetedik legmagasabb júniusi érték.

Június összességében átlag alatti hónap volt a korábbi években (az 1995 óta mért hosszú távú átlag értéke 52,6; a júniusoké 52,5). Az elmúlt három évben a júniusi átlag ennél magasabb volt (54,1), köszönhetően a 2017-es év gyorsabb ütemének (58,0), az idei érték összességében így átlag feletti júniusi értéknek tekinthető 1995 óta.

Júniusban a részindexek többsége pozitív tartományban tartózkodott, de az indexértékek majd mindegyike csökkent májushoz képest.

Az ütem erősebben változott, ezúttal 7,6 százalékponttal lett alacsonyabb az új megrendelések indexe (58,0), és ezzel hetvenharmadszor bővült zsinórban a rendelésállomány.

A beszerzési mennyiség indexe (56,0) romlott (6,3 százalékponttal csökkent) májushoz képest, de a beszerzett mennyiség további emelkedésére utal.

A termelési mennyiség indexének (57,3) értéke 5,2 százalékponttal alacsonyabb az előző hónaphoz viszonyítva.

A beszerzési árak indexe (55,2) ezúttal kisebb lett májushoz képest, és az árak gyengébb ütemű emelkedésére utal. A szezonális kiigazításnak köszönhetően az elmúlt harmincnyolc hónapban emelkedést mutatott az index értéke.

A szállítási átfutási idő indexe (44,5) romlott, értéke 1,2 százalékponttal alacsonyabb a májusinál, és e hónapban is az átfutási idők hosszabbodására utal. Júniusban magasabb lett a vásárolt készletek mennyisége, de az ütem jelentősen gyengült. A késztermékkészletek némileg nagyobbak lettek az elmúlt hónaphoz képest.

A vásárolt készletek indexe (52,4) júniusban gyengült.

A késztermékkészletek indexe (53,7) 0,4 százalékponttal lett kisebb, de a készletmennyiség növekedésére utal. A külpiaci mutatók májushoz képest hasonlóan változtak.

Az importindex (58,4) alacsonyabb lett, de továbbra is bővülést jelez.

Az exportindex értéke (53,7) csökkent, az elmúlt egy év harmadik legalacsonyabb értéke, de az export bővülésére utal továbbra is.

A foglalkoztatási index (50,7) 2018-ban májusig mindegyik hónapban bővülést hozott. Az előző hónaphoz képest 1,7 százalékponttal nagyobb az index értéke, két hónap szűkülés után javulást jelezve első alkalommal.

Adjon visszajelzést!