BMI: Tovább lassult a növekedés üteme júliusban

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított júliusi értéke: 51,3

 

Ez alapján a válaszadók az előző hónaphoz képest összességében kedvezőbb folyamatokról számoltak be. A tavalyi évben a trend végig kedvező képet mutatott, és ez folytatódik 2019-ben is. Az ütem azonban még tovább gyengült, ennél alacsonyabb értéket legutóbb három éve mértünk (2016. május-június, egyaránt 50,9). A 2019 július havi index kisebb a júniusi (54,1) értéknél, és a nyolcadik legalacsonyabb júliusi érték. Július összességében átlag feletti hónap volt a korábbi években (az 1995 óta mért hosszú távú átlag értéke 52,6; a júliusoké 52,8). Az elmúlt három évben a júliusi átlag ennél magasabb volt (55,2), köszönhetően a 2016-2017-es évek gyorsabb ütemének (rendre: 56,0; 55,5), az idei érték összességében így átlag alatti júliusi értéknek tekinthető 1995 óta.

Júliusban a részindexek többsége pozitív tartományban tartózkodott, de az indexértékek mindegyike csökkent júniushoz képest. Az ütem erősebben változott, ezúttal 5,4 százalékponttal lett alacsonyabb az új megrendelések indexe (52,2), és ezzel hetvennegyedszer bővült zsinórban a rendelésállomány.

A beszerzési mennyiség indexe (53,2) romlott (2,7 százalékponttal csökkent) júniushoz képest, de a beszerzett mennyiség további emelkedésére utal.

A termelési mennyiség indexének (53,5) értéke 3,6 százalékponttal alacsonyabb az előző hónaphoz viszonyítva.

A beszerzési árak indexe (52,8) ezúttal kisebb lett júniushoz képest, és az árak gyengébb ütemű emelkedésére utal. A szezonális kiigazításnak köszönhetően az elmúlt harminckilenc hónapban emelkedést mutatott az index értéke.

A szállítási átfutási idő indexe (42,9) romlott, értéke 1,1 százalékponttal alacsonyabb a júniusinál, és e hónapban is az átfutási idők hosszabbodására utal. Júliusban alacsonyabb lett a vásárolt készletek mennyisége, de az ütem nagyon enyhe.

A késztermékkészletek némileg kisebbek lettek az elmúlt hónaphoz képest. A vásárolt készletek indexe (49,8) júliusban gyengült. A késztermékkészletek indexe (49,6) 4,0 százalékponttal lett kisebb, és a készletmennyiség csökkenésére utal.

A külpiaci mutatók júniushoz képest hasonlóan változtak. Az importindex (51,3) alacsonyabb lett, de továbbra is bővülést jelez.

Az exportindex értéke (51,9) csökkent, az elmúlt egy év második legalacsonyabb értéke, de az export bővülésére utal továbbra is.

A foglalkoztatási index (50,5) az elmúlt egy évben április-május kivételével mindegyik hónapban bővülést hozott. Az előző hónaphoz képest 0,2 százalékponttal kisebb az index értéke, de két hónap szűkülés után javulást jelezve második alkalommal.

Adjon visszajelzést!