Ez történt a raktárpiacon

Ez történt a raktárpiacon

A Budapesti Ingatlan Tanácsadók Egyeztető Fóruma közzétette a 2019 második negyedévére vonatkozó ipari ingatlanpiaci adatait.

2019 második negyedévében nem volt új ipari átadás, így a budapesti és a Budapest környéki agglomeráció spekulatív ipari ingatlanállománya továbbra is 2 200 250 négyzetméter.

 A második negyedévben a teljes bérlői kereslet 107 070 négyzetmétert tett ki, ami 79%-os emelkedés az előző év azonos időszakában mért értékhez képest. A kereslet 62%-át a meglevő állományban kötött új bérleti szerződések tették ki, míg a fejlesztés alatt álló projektekben kötött előbérleti megállapodások 20%-át adták. A szerződéshosszabbítások aránya csupán 17%-ot tett ki a limitált azonnali költözési lehetőségek ellenére, míg egyetlen kisméretű bővülési szerződés köttetett a negyedév során.

2019 április-június időszakában a BRF összesen 23 tranzakciót rögzített, melyből három haladta meg a 10 000 négyzetmétert. Az átlagos tranzakcióméret 4 655 négyzetméter volt, ami 39%-kal nagyobb az előző negyedév átlagánál. A teljes kereslet 96%-a ismét logisztikai parkok területeire köttetett, míg a városi logisztikai állományban négy tranzakció történt, ami a negyedéves kereslet volumenének 4%-át tette ki.

A negyedév során lezárt legnagyobb bérleti megállapodás egy a Prologis Park Budapest – Sziget területén aláírt, 13 380 négyzetméteres új szerződés volt, amivel párhuzamosan ugyanaz a bérlő a park egy másik épületében további 4 970 négyzetmétert bérelt. A második legnagyobb tranzakció egy előbérleti szerződés volt a CTPark Budapest West egyik fejlesztés alatt álló épületében, 10 820 négyzetméterre. A legnagyobb szerződéshosszabbítás 8 620 négyzetméterre köttetett a Prologis Park Budapest – Harbor területén, ami a legnagyobb tranzakciók között az ötödik helyhez volt elég. A negyedév során az átlagnál erősebb volt az új nettó bérbeadás fölénye a helyben hosszabbítással szemben.

 A nettó abszorpció 20 600 négyzetmétert tett ki 2019 második negyedévében, ami jelentős részben néhány közelmúltban átadott, ám az előző negyedév végén még üresen álló terület bérbeadásának tudható be.

(realista)

Adjon visszajelzést!