Méltányos ellátási láncok

Méltányos ellátási láncok

Segíthet-e a blokklánc a tudatosabb vásárlás elterjedésében?

 

Belegondolt már Ön abba, hogy az étel, amit eszik, honnan származik? Vagy abba, hogy a kávéültetvényen, ahol az Ön kávéját is termesztették, tisztességesen megfizetik-e a munkásokat? Az ilyen típusú kérdések megválaszolásában segíthet a blokklánc.

Egyre több fogyasztót érdekel az élelmiszerek származási helye és csomagolási módja. Ez az információ pedig sokakat arra késztet – a vásárlói tudatosság jegyében –, hogy változtassanak a korábbi szokásaikon.

A blokklánc technológia segíthet abban, hogy átláthatóvá váljon az ellátási láncok bonyolult hálózata, és nyomon követhető legyen a fogyasztási cikkek gyártása és útja a polcokig. Ez az interneten hozzáférhető, publikus adatbázis állandó és megváltoztathatatlan nyilvántartást vezet a tranzakciókról. Minden tranzakciót időbélyeggel látnak el, és hozzákapcsolják az azt megelőző tranzakcióhoz, így annak módosítása teljességgel kizárt.

A méltányos ellátási láncok létrehozása

A blokklánc által biztosított nyomon követhetőség felbecsülhetetlen értékkel bír például az olyan esetekben, amikor illegális, illetve emberi jogokat sértő értékesítési láncolatokat próbálnak feltárni. Nézzük például a halászatot!

A világon kifogott halak 31%-a illegális halászatból származik. A Természetvédelmi Világalap (WWF) a problémát egy blokkláncra épülő nyomon követhetőségi projekt elindításával próbálja leküzdeni. Januárban a csoport elindított egy nyomkövető platformot is, amelyet OpenSc-nek neveztek el.

A fedélzeten minden egyes tonhalat elektronikus jelzővel látnak el, amely a kikötőben és a feldolgozás helyszínén automatikusan regisztrálásra kerül. A kifogott állatok a csomagolás és az eladásra való előkészítés során egy speciális QR kódot is kapnak. Ha a fogyasztó a mobiljával beszkenneli a kódot, akkor láthatja, hogy a halat hol fogták, hol dolgozták fel és hogyan szállították a boltba.

Áramvonalasabb ellátási láncokra van szükség

A bonyolult láncolatokon zajló kereskedelmi folyamatokat nehéz digitalizálni. Az igazi kihívás abban rejlik, hogy az áru eredetének a helyénél meg tudják győzni a halászokat és a gazdálkodókat az új megoldás használatának fontosságáról.

Az amerikai Walmartot és Carrefourt is felölelő szállítók és kiskereskedők globális hálózatának, az IBM Food Trust-nak az egyik vezetője szerint a blokklánc a hatékonyságot is látványosan növelheti. „Ha az ellátási lánc minden állomása megosztja egymással az információkat, annak jelentős hatása lesz, hiszen frissebb áru kerül a polcokra, és csökken a pazarlás mennyisége is” – emelte ki Ramesh Gopinath.

„Az adathozzáférés segítségével a szállítók pontosabban tudják prognosztizálni a piaci körülményeket, és jobban tudják lokalizálni a hozzávalók beszerzését. Ennek eredményeként pedig rövidebbé válhatnak az ellátási láncok” – tette hozzá.

A Boston Consulting Group által készített tavalyi jelentés szerint a digitális eszközök elterjedése ezen a területen évi 120 milliárd dollárral csökkenthetné az élelmiszer-pazarlást és a hulladék mennyiségét.

Garantáltan eredeti termékek

A nyomon követhetőség egyben elszámoltathatóságot is jelent, hiszen a blokklánc a szakemberek szerint hamisíthatatlan garanciát vállal a termék eredetére. Ez rendkívül fontos az olyan áruknál, ahol az élelmiszer-hamisítás bevett gyakorlat.

(m2mzona)

Adjon visszajelzést!