BMI: Némileg erősödő, de átlag alatti bővülés augusztusban

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított augusztusi értéke: 52,6

 

Ez alapján a válaszadók az előző hónaphoz képest összességében kedvezőbb folyamatokról számoltak be. A tavalyi évben a trend végig kedvező képet mutatott, és ez még folytatódik 2019-ben is. Az ütem azonban csak enyhén erősödött, az elmúlt három évben csak három alacsonyabb érték volt (2016. december, 2019 március és július, rendre: 52,1; 52,4; 51,2). A 2019 augusztus havi index nagyobb a júliusi (51,2) értéknél, és a tizenkettedik legmagasabb augusztusi érték. Augusztus összességében átlag feletti hónap volt a korábbi években (az 1995 óta mért hosszú távú átlag értéke 52,6; az augusztusoké 52,8). Az elmúlt három évben az augusztusi átlag ennél magasabb volt (55,1), köszönhetően a 2017-2018-as évek gyorsabb ütemének (rendre: 56,7; 56,4), az idei érték összességében így átlag alatti augusztusi értéknek tekinthető 1995 óta.

Augusztusban a részindexek többsége pozitív tartományban tartózkodott, és az indexértékek majd mindegyike növekedett júliushoz képest. Az ütem enyhébben változott, ezúttal 1,4 százalékponttal lett magasabb az új megrendelések indexe (53,5), és ezzel hetvenötödször bővült zsinórban a rendelésállomány.

A beszerzési mennyiség indexe (57,2) javult (3,9 százalékponttal nőtt) júliushoz képest, és a beszerzett mennyiség további emelkedésére utal.

A termelési mennyiség indexének (57,3) értéke 3,8 százalékponttal magasabb az előző hónaphoz viszonyítva.

A beszerzési árak indexe (57,0) ezúttal nagyobb lett júliushoz képest, és az árak erősebb ütemű emelkedésére utal. A szezonális kiigazításnak köszönhetően az elmúlt negyven hónapban emelkedést mutatott az index értéke.

A szállítási átfutási idő indexe (42,4) romlott, értéke 0,4 százalékponttal alacsonyabb a júliusinál, és e hónapban is az átfutási idők hosszabbodására utal. Augusztusban magasabb lett a vásárolt készletek mennyisége, de az ütem nagyon enyhe. A késztermékkészletek némileg nagyobbak lettek az elmúlt hónaphoz képest.

A vásárolt készletek indexe (50,7) augusztusban erősödött.

A késztermékkészletek indexe (53,7) 4,0 százalékponttal lett nagyobb, és a készletmennyiség növekedésére utal.

A külpiaci mutatók júliushoz képest hasonlóan változtak. Az importindex (54,6) magasabb lett, és továbbra is bővülést jelez.

Az exportindex értéke (56,3) emelkedett, az elmúlt egy év negyedik legmagasabb értéke, és az export bővülésére utal továbbra is.

A foglalkoztatási index (51,8) az elmúlt egy évben április-május kivételével mindegyik hónapban bővülést hozott. Az előző hónaphoz képest 1,2 százalékponttal nagyobb az index értéke, két hónap szűkülés után javulást jelezve harmadik alkalommal.

Adjon visszajelzést!