Megugrott a magyar autópiac

Megugrott a magyar autópiac

Augusztusban 15 618 új személyautót és 2653 új kishaszongépjárművet helyeztek forgalomba, vagyis jelentősen, 21 és 51 százalékkal emelkedett a forgalomba helyezések száma tavaly augusztussal összevetve – közölte a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete (MGE).

A Datahouse adatai alapján a kivonások után a személyautók piaca 20 százalékkal, a kishaszon-gépjárműveké 39 százalékkal bővült.

Az elektromos autók növekedése ugyanakkor csupán 16 százalék volt 124 járművel, a 67 forgalomba helyezett plug-in hibrid autó pedig 12 százalékos visszaesést jelent tavalyhoz képest. Az MGE a magas áraknak tulajdonítja, hogy a fejlődő töltőhálózat ellenére megtorpant a bővülési ütemük.

A nagyhaszon-járművek és az autóbuszok forgalomba helyezése is mérséklődött, 45 és 44 százalékos a visszaesés. Hangsúlyozták ugyanakkor, hogy az autóbuszok piaca szűk, havonkénti változásai ezért olykor jelentősek, a folyamatokat az éves adatok jobban mutatják.

A nagyhaszon-járműveknél a tavalyival azonos mértékű teljesítést valószínűsítettek 2019-re, míg a személy- és kishaszon-gépjárművek az időarányos adatok alapján túl is teljesíthetik az előrejelzéseket. A személygépjárművek esetében az idén összesen 160 ezer forgalomba helyezéssel számolt az MGE a januárban kiadott előrejelzésében.

(jarmuipar.hu)

Adjon visszajelzést!