A víz nagykövete

A víz nagykövete

A víz nem szétválaszt, hanem összeköt

 

A klímaváltozás legfontosabb hatásait a víz által és a vízen keresztül fogjuk érzékelni – mondja Szöllősi-Nagy András, a hidrológia nemzetközileg is az egyik legelismertebb szakembere. És bár komoly a veszélye, hogy a víz vagy annak hiánya komoly konfliktusokat fog kirobbantani, minden adott ahhoz is, hogy a víz az együttműködés potenciálja legyen a Földön.

 

Több interjújából is kiderült, hogy már kamaszkorában felkeltette érdeklődését a víz, a hidrológia. Hogyan történt ez?

15 éves voltam, és a nyáron apám elzavart dolgozni, mondván „ne lógjon otthon az a büdös kölök”. Sógorom, Zsuffa István vízmérnök volt – később a Műegyetemen a hidrológia professzora lett –, és ő szerzett nekem állást a bakonynánai kísérleti hidrológiai észlelőállomáson. Akkor, 1965-ben kezdődött az UNESCO Nemzetközi Hidrológiai Dekádja, és ennek keretében végeztek kísérleteket Magyarországon is. Az én konkrét feladatom az volt, hogy a víz talajba beszivárgását mérjem egy mesterséges esőkeltő berendezéssel. Kiderült, hogy viszonylag kis területen belül is egészen más és más a beszivárgási tényező. Először azt hittem, hogy a méréseimben vagy a módszeremben van a hiba, de mint oly sokszor a tudomány történetében, kiderült, hogy a mérés jó, csak a mögöttes feltételezésekben volt a hiba. Nem kellett aztán Einsteinnek lenni, hogy rájöjjek, a talajszerkezet változékonysága miatt nyel el több vagy kevesebb vizet a föld, de a dolog már felkeltette az érdeklődésemet, és onnantól kezdve nem eresztett a hidrológia.

 

Akkor már egyenes út vezetett a vízügyi szakmához?

Középiskolásként a Kvassay Jenő Híd- és Vízműépítési Technikumba jártam, de sokáig kacérkodtam azzal, hogy festő legyek. Egyszer aztán készítettem egy egészen tűrhető darabot, amitől rögtön megijedtem – féltem, hogy még egyszer nem tudok ugyanilyen jót festeni. Tudtam, hogy nincs meg bennem az igazán jó művészekre jellemző átütő tehetség. Magyarországon az egy főre jutó tehetségtelen művészek száma pedig már akkor is meghaladta az egészséges mértéket, így végleg letettem az ecsetet és teljes időmet a hidrológiának szenteltem. Felvételiztem a Műegyetem vízépítő-mérnöki szakára, ahol aztán leginkább a hidrológia tudományos oldala fogott meg.

 

A teljes cikk megjelent az MLBKT által kiadott Logisztikai Híradó augusztusi számában. A cikk és a teljes kiadvány csak tagjainknak és megrendelőinknek elérhető.

Érdekli az MLBKT tagság? MLBKT Tagság

Szeretne előfizetni a Logisztikai Híradóra? Előfizetés

Ha csak ez a lapszám érdekli, 1000Ft+Áfa/lap áron megvásárolhatja az elektronikus verziót (Pdf). Kérjük a megrendeléskor a megjegyzés rovatban tüntesse fel a lapszámot.  Megrendelés

Ha további kérdése lenne, kérjük írjon a logisztika@logisztika.hu címre.

Adjon visszajelzést!