Mit kíván a magyar munkavállaló?

Mit kíván a magyar munkavállaló?

WELL igények az irodákban

 

Idén nyáron az MN6 Energiaügynökség az Offisevennel közösen felmérte egy több mint háromszáz fős mintán az irodai dolgozók igényeit a munkahelyi jólléttel kapcsolatban, vagyis milyen technikai megoldások és WELL szempontok fontosak számukra. A kérdezettek többsége nagyvállalati környezetben dolgozik, ahol fokozottabban érvényesülnek a globális munkakultúra trendek.

A wellbeing tágabb értelemben illeszkedik az utóbbi időben egyre nagyobb népszerűségnek örvendő WELL egészséges épület-minősítő rendszer szempontjaihoz, amely az irodaházak belső tereire és a dolgozók munkakörnyezetére fókuszál. Többek között a levegő minőségét, a természetes fényt vagy éppen a táplálkozást is górcső alá veszi.

Az online kérdőív válaszai szerint a technológiai megoldások közül legtöbben automatizált frisslevegő-befúvást (66%) és természetes napfényt idéző világítási rendszert (55%) szeretnének, amelyek a WELL minősítési rendszer lényeges elemei. Továbbá fontosnak ítélik az elektromosan állítható magasságú asztalt, a hőmérsékletszabályozást a termosztát segítségével, a zónánkénti hő- és fénybeállításokat és a jelenlét-érzékelőket.

Wellbeing minden szinten

A wellbeing szintén globális trend az irodapiacon, nem véletlenül a válaszadók 73%-a nagyon fontosnak gondolta, hogy a munkáltatója törődjön az egészségével, míg általában 95% ítéli meg fontosnak ezt a szegmenst.

Az álló munkaállomások, emelhető asztalok és az alternatív munkaállomások segítik az izomzat változatosabb mozgatását, a kellemesebb közérzetet, vagy akár így fel is frissülhetünk, ami összességében növeli a koncentrációképességünket és a munkánk hatékonyságát.

Az irodai zaj az egyterű irodákban az egyik legfontosabb negatív hatás, amelyet ma már különböző közösségi terekkel, telefonfülkékkel, akusztikai, zajcsillapító elemekkel lehet ellensúlyozni. A válaszadók több mint fele érzi zajosnak a munkahelyét, ami csökkenti a hatékonyságot és a koncentrációt.

A természetes fény mennyiségével a válaszadók több mint fele elégedett, azonban csaknem a másik felük munkaállomását részben vagy egyáltalán nem éri természetes fény, 14% pedig abszolút mesterséges fénynél dolgozik.

„Összegezve a felmérés eredményeit, kijelenthetjük, hogy a WELL minősítés ismerete nélkül is megfogalmazódott a felmérés résztvevőinél a WELL legfontosabb szempontjainak fontossága, a munkájukra gyakorolt hatását érzékelik. Érdekes tanulság volt, hogy felkínált technológiai újdonságok közül azok voltak népszerűek, amelyek a belső komfort tényezőket befolyásolták elsősorban, a közérzetükön javítottak. Van igény az egészséges munkakörülmények megteremtésére, és ez mindkét fél számára pozitív hozadékkal jár, hiszen a munkavállaló egészségesebb és hatékonyabb lesz. Ennek teljes körű útmutatásában és kommunikációjában a WELL minősítés a legjobb eszköz lehet, így elkerülhetők a félmegoldások, kizárólag a dizájnra összpontosító irodakialakítások” – hangsúlyozta Kovács Emese, az MN6 Energiaügynökség társalapítója.

(realista.hu)

Adjon visszajelzést!