Autistic Art Közhasznú Alapítvány az Autista Lakóotthonokért

Autistic Art Közhasznú Alapítvány az Autista Lakóotthonokért

Az alapítvány (http://autisticart.hu) 2006 óta segíti az autizmussal élőket, számukra emberi léthez méltó életet teremt és hangsúlyozza társadalmi integrációjukat. Teszi ezt 11, érintett fiatalok számára létrehozott, civil fenntartású lakóotthont támogatásával, azok működéséhez szükséges személyi és tárgyi feltételek pénzügyi igényeinek biztosításával.

Ezek az otthonok nagyon komoly anyagi nehézségekkel és hiánnyal kell, hogy szembenézzenek minden egyes nap. Hiánypótló feladatot látnak el, létük mégsem biztosított. Külső támogatói segítség hiányában fennmaradásuk meglehetősen bizonytalanná válhat.

Az otthonokba a 16. életévüket betöltött fiatalok költözhetnek, ahol új kapcsolatokra, baráti és szerelmi szálakra is lelhetnek. Hétköznapjaikat szakemberek kísérik végig, biztosítva számukra számos gyógypedagógiai szolgáltatást, személyre szabott fejlesztő terápiát.

Ebben az életkorban ezek a fiatalok kikerülnek az oktatási rendszerből, sokan közülük önálló életvitelre nem, vagy csak korlátozottan képesek. Helyzetük sok esetben egyáltalán nem megoldott. A jó megoldás hiányában „örök gyermekként” maradnak idősödő szüleik mellett egy háztartásban. Ám a lakóotthonok határozottan színessé, teljessé teszik mind az autizmussal élő fiatal, mind pedig családtagjaik életét.

 

Autistic Art Művészeti Program, ahol kinyílik a világ

Sokszor hallott, visszatérő kérdés, kik is az autizmussal élők és mire képesek ők? Tényleg olyanok, mint az ’Esőember’? A hivatalos válasz szerint az autizmust az agy veleszületett fejlődési zavara okozza, ennek hátterében döntően genetikai tényezők és részben az idegrendszert ért károsító környezeti hatások állnak. Ennél viszont sokkal fontosabb arra koncentrálnunk, hogy hozzánk hasonlóan sok-sok készségük fejlett. Vannak bizony területek, ahol komoly nehézségekkel kell szembenézniük, így a gondolkodás, a szociális kapcsolatok és a kommunikáció terén. Ám – sokan közülük – tudnak valamit, mely tehetségről sokszor mi csak álmodozunk. Ilyen a színes, képekben való gondolkodás. Az érintett fiatalok mintegy 40%-a egyáltalán nem beszél. Ebbéli képességeik hiánya azonban nem lehet akadálya annak, hogy ők hozzánk, mi pedig hozzájuk kapcsolódjunk.

A több, mint 200 fiatallal való szoros együttműködés ideje alatt az alapítvány felismerte, a művészet kiválóan alkalmas arra, hogy e két társadalmi szegmens egymással kapcsolatot teremtsen. E lehetőség felismerésekor született meg a művészetterápia alkalmazása, módszertanának alapos kidolgozása.

2010-ben, kortárs képzőművész munkája által, terápiás céllal indult el rajzfoglalkozás egy lakóotthonban, mely azóta már 5 másik intézményben is sikerrel működik.

Ahogy az élet más színterén, úgy az autizmussal élők esetében is megállapítható, minden autista egyedi eset; nem általánosíthatunk velük kapcsolatban sem. Az ő belső világukat tükröző színes rajzok mindegyike hordozza ezt az egyediséget, a megismételhetetlenséget.

Mégis vigyázzunk, és semmiképpen ne gondoljuk, az autista gyerekek, fiatalok és felnőttek született zsenik. Előfordulhat, hogy vannak készségterületek, melyeken kiemelkedően teljesítenek, de a nagyobb számok nem ezt mutatják. Egy össztársadalmi problémára kell koncentrálnunk. Azt kell megteremtenünk és hosszútávon biztosítanunk, hogy azok az autizmussal élők, akik önálló életvitel kialakítására nem, vagy csak kis mértékben alkalmasak, legyen hol biztonságban élniük, ha már szüleik nem lesznek mellettük. További családtagjaikat élethosszig tartó gondozásuk alól kell tudnunk tehermentesíteni.

 

Autizmus, dizájn és fenntarthatóság – Az Autistic Art márka – A törékeny egység

A természetességet, az egyedi, színes rajzkincset az alapítvány meg kell, hogy mutassa a többségi társadalomnak. Általa könnyedebben tud kapcsolatot teremteni, az autizmussal élők integrációjáról mélyebb tartalmú beszélgetést kezdeményezni. Velük tanít, érzékenyít, a művészeti foglalkozásokon született kiemelkedő alkotásokat pedig termékein megjeleníti.

Az Autistic Art márkatermékek és grafikák megtalálhatók kiállításokon, jótékonysági aukciókon és az alapítvány webáruházában: https://shop.autisticart.hu/

Az alapítvány kezdeményezéséhez számos kortárs művész csatlakozott már. Munkája során reagált az autista fiatal rajzára és azt az egyedi motívumot saját képzőművészeti világába ötvözte.

A tökéletes elfogadásra való törekvés közben egyesül autizmus, dizájn és jótékonyság a fenntarthatóság és a további támogatás biztosítása érdekében. A termékek megvásárlása a magyarországi civil fenntartású autista lakóotthonokat és a művészet-terápiás foglalkozásokat támogatja, azon túl, hogy felhívja a figyelmet az autizmussal élők értékteremtő képességére.

Az Autistic Art Alapítvány határozott célja e törékeny egység megőrzése: az autizmus minél több emberrel való megismertetése, magas minőségű termékeinek értékesítése, állandó támogatói és partneri körének bővítése annak érdekében, hogy a meglévő 10, igen nehéz anyagi helyzetben lévő, civil fenntartású lakóotthon fennmaradását segítse, újak létrejöttét biztosítsa.

Világunk olyan lesz, amilyenné mi tesszük. Hangsúlyos változást társadalmunkban csakis közös erővel érhetünk el.

Élet autizmussal a lakóotthonban videó: https://www.youtube.com/watch?v=ukqYdXCT4jg

Adjon visszajelzést!