Két országban is otthon

Két országban is otthon

Egy kíváncsi ember

Három emberre is elegendő tevékenységet végez Georgiu Achilles, az IBM Magyarország szolgáltatási divíziójának vezetője. A multinál végzett munkája mellett több egyetemen is tanít, cikkeket ír, nyilatkozik, előadásokat tart, és mindeközben továbbra is folyamatosan tanul. És mint mondja, ezzel még időt is megtakarít magának.

 

Görög neve van, de Magyarországon él, tökéletesen beszél magyarul. Itt született vagy gyerekként került az országba?
A görög diaszpóra harmadik generációs leszármazottja vagyok. A nagyapám partizán volt a második világháború idején, ekkor ismerte meg a nagymamámat, akit éppen a partizánok hurcoltak el. Mint egy filmben, egymásba szerettek, és amikor nagyapámnak menekülnie kellett, mindketten Magyarországon telepedtek le. Az édesapám
már itt született, ahogy én is, de az én édesanyám magyar. Mégis jórészt Görögországban nőttem fel, mert az amnesztia után, 1981-ben, édesapám úgy döntött, hogy hazaköltözik a családjával, és ott próbál szerencsét. Így az első osztályt már ott kezdtem.

Nehéz volt a beilleszkedés?
A nyelvet értettem, de beszélni nem nagyon tudtam. Matekórán mindig tudtam a választ, mert a szorzótáblát már ötéves koromban megtanultam, de mindig magyarul mondtam az eredményt, mert görögül nem tudtam. Amikor édesapám bement megkérdezni az iskolába, hogy hogyan tanul a gyerek, azt mondták neki, hogy biztosan
nagyon okos, csak éppen nem értjük, mit mond. Talán ezért is van az, hogy a matematika világában kezdtem elmélyülni. Ott versenyelőnyöm volt, amennyiben azt értettem, a többit meg nem.

Magyarországon görög neve, Görögországban a nyelvtudás hiánya nem tette kívülállóvá?
De igen, és ez a kettősség végigkíséri az életemet. Teljesen más kultúra a két ország, és érdekes, hogy Magyarországon sokkal jobban tudtam érvényesülni görögként, mint Görögországban magyarként. Talán ez is volt az oka annak, hogy a középiskola befejezése után visszajöttem Magyarországra, egyetemre, és utána már itt is ragadtam. De a kettősség még most is megvan, egyszerre érzem magam magyarnak és görögnek. Aktív vagyok a hazai görög közösségben, a szüleim most is Görögországban élnek. Ahogy mondani szoktam, itthonról elmegyünk otthonra.

 

A teljes cikk megjelent az MLBKT által kiadott Logisztikai Híradó októberi számában. A cikk és a teljes kiadvány csak tagjainknak és megrendelőinknek elérhető.

Érdekli az MLBKT tagság? MLBKT Tagság

Szeretne előfizetni a Logisztikai Híradóra? Előfizetés

Ha csak ez a lapszám érdekli, 1000Ft+Áfa/lap áron megvásárolhatja az elektronikus verziót (Pdf). Kérjük a megrendeléskor a megjegyzés rovatban tüntesse fel a lapszámot.  Megrendelés

Ha további kérdése lenne, kérjük írjon a logisztika@logisztika.hu címre.

Adjon visszajelzést!