BMI: Tovább tart az enyhe ütemű bővülés

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított novemberi értéke: 53,0.

 

Ez alapján a válaszadók az előző hónaphoz képest összességében kedvezőbb folyamatokról számoltak be. A tavalyi évben a trend végig kedvező képet mutatott, és ez még folytatódik 2019-ben is. Az ütem azonban továbbra is enyhe maradt, az elmúlt három évben nyolc alacsonyabb érték volt, de ebből öt idén (2019. március és július-október). A 2019 november havi index nagyobb az októberi (52,0) értéknél, és a tizenkettedik legmagasabb novemberi érték. November összességében átlag alatti hónap volt a korábbi években (az 1995 óta mért hosszú távú átlag értéke 52,6; a novembereké 52,4). Az elmúlt három évben a novemberi átlag ennél magasabb volt (56,2), köszönhetően a 2016-2017-es évek gyorsabb ütemének (rendre: 56,7; 58,6), az idei érték összességében így átlag alatti novemberi értéknek tekinthető 1995 óta.

Novemberben a részindexek többsége pozitív tartományban tartózkodott, és az indexértékek többsége enyhén nőtt októberhez képest. Az ütem enyhébben változott, ezúttal 0,4 százalékponttal lett alacsonyabb az új megrendelések indexe (55,6), és ezzel hetvennyolcadszor bővült zsinórban a rendelésállomány.

A beszerzési mennyiség indexe (55,0) javult (1,8 százalékponttal növekedett) októberhez képest, és a beszerzett mennyiség további emelkedésére utal.

A termelési mennyiség indexének (54,7) értéke 1,3 százalékponttal alacsonyabb az előző hónaphoz viszonyítva.

A beszerzési árak indexe (55,0) ezúttal nagyobb lett októberhez képest, és az árak erősebb ütemű emelkedésére utal. A szezonális kiigazításnak köszönhetően az elmúlt negyvenhárom hónapban emelkedést mutatott az index értéke.

A szállítási átfutási idő indexe (45,7) javult, értéke 2,1 százalékponttal magasabb az októberinél, de e hónapban is az átfutási idők hosszabbodására utal.

Novemberben magasabb lett a vásárolt készletek mennyisége, de az ütem nem túl erős.A késztermékkészletek némileg nagyobbak lettek az elmúlt hónaphoz képest. A vásárolt készletek indexe (53,1) novemberben erősödött. A késztermékkészletek indexe (51,1) 0,2 százalékponttal lett kisebb, de a készletmennyiség növekedésére utal.

A külpiaci mutatók októberhez képest eltérően változtak. Az importindex (54,5) magasabb lett, és továbbra is bővülést jelez. Az exportindex értéke (49,3) nőtt, az elmúlt egy év második legalacsonyabb értéke, de az export szűkülésére utal enyhén.

A foglalkoztatási index (53,2) az elmúlt egy évben április-május és október kivételével mindegyik hónapban bővülést hozott. Az előző hónaphoz képest 5,4 százalékponttal nagyobb az index értéke, egy hónap szűkülés után javulást jelezve első alkalommal.

Adjon visszajelzést!