KSH

KSH

Jelentősen nőttek a beruházások az irodapiacon és a logisztikában

 

A harmadik negyedévében 14,8 százalékkal nőtt a beruházások volumene a tavalyi év azonos időszakának magas (21,6 százalékos) bázisadatát alapul véve. Az év első kilenc hónapjában 18,0 százalékkal nőttek a beruházások, az első félévi 20,2 százalékos növekedés után – jelentette a KSH.

A beruházások növekedése kiemelten a feldolgozóipari vállalkozásoknak volt köszönhető, a többi gazdasági szereplő fejlesztései érdemben nem járultak hozzá a növekedéshez. A teljesítményérték mintegy 60 százalékát képviselő építési beruházások 15,8 százalékkal, a 40 százalékos súlyú gép- és berendezés beruházások pedig 13,6 százalékkal nőttek.

A vállalkozások körében a korábbi negyedévekhez hasonlóan kiugró ütemben, 28,7 százalékkal emelkedett a beruházások volumene. A beruházások mintegy 14 százalékát adó költségvetési szerveknél lényegében stagnált, (0,2 százalékkal nőtt) a beruházási volumen a tavalyi harmadik negyedévhez viszonyítva.

A feldolgozóipari beruházások harmadik negyedévi növekedése 28,6 százalék volt, amiben az alacsony (+2,3 százalékos) tavalyi bázisadat is szerepet játszhatott. A növekedést elsősorban a vegyi anyagok és termékek gyártásában, a villamos berendezések gyártása területén és a gumi-, műanyag- és építőanyag-iparban realizált beruházások eredményezték. A fejlesztések felfutásában zöldmezős beruházások és meglévő kapacitások bővítése egyaránt szerepet játszott. Számottevő beruházási tevékenység jellemezte a külföldi érdekeltségű vállalkozásokat – közölte a KSH.

A második legnagyobb beruházónak számító szállítás, raktározás területén a beruházások növekedése 17,1 százalékra lassult az első félévi 22,4 százalékról, de így is elérte a 20,0 százalékot az első kilenc hónapban. A bővülést elsősorban a folytatódó út-, autópálya- és vasútépítkezések eredményezték, ugyanakkor jelentős beruházási aktivitás jellemezte a raktározással és rakománykezeléssel foglalkozó vállalatokat is – jegyezte meg a KSH.

A harmadik legnagyobb súlyú, az összes beruházás mintegy 17 százalékát adó ingatlanügyletek beruházási teljesítménye szintén jelentősen, 22,6 százalékkal nőtt az első félévi 12,5 százalékos növekedés után. A KSH szerint az élénkülés annak köszönhető, hogy a lakásépítések mérsékelt növekedését megelőzte a bérbeadást szolgáló üzleti létesítményekbe – irodaház, logisztikai csarnok stb. – történő beruházások folytatódó felfutása.

(realista)

Adjon visszajelzést!