Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt.

Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt.

Roham indult a 2020-as e-matricákért

A következő esztendőtől érvényes, de már idén decembertől megvásárolható éves e-matricák iránti kereslet ugrásszerű növekedését tapasztalta a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NÚSZ) Zrt. A megyei és országos éves matricákból 18 százalékkal több fogyott, mint tavaly ilyenkor. Ezen belül az országos lefedettséget kínáló jogosultságot december első hetében 85 százalékkal vették meg többen, mint 2018 hasonló időszakában.

A sorban állás és a tumultus elkerülése érdekében már 2019. december 1-jétől meg lehet vásárolni elővételben a 2020. január 1-jétől érvényes éves autópálya-matricákat. Az eladások már az első héten csúcsot döntöttek annak ellenére, hogy a korábbi évek tapasztalatai alapján általában nem az első hét a legerősebb az előértékesítésben.

Éves e-matricából közel 20 ezer darabot vásároltak az autósok, mintegy egyharmadával többet, mint 2018 decemberének első hetében. Ezen belül kiugróan megnőtt az éves országos úthasználati jogosultságot váltók száma.

Az éves matricák mindig a következő év januárjának végéig érvényesek, így aki most először vesz országos vignettát 42 980 forintért, az akár 13 hónapon keresztül, korlátlan alkalommal használhatja Magyarország díjfizetős útjait.

Az adatokból kitűnik, hogy az emberek egyre tudatosabban tervezik meg útjaikat, hosszabb távon és többet autóznak. Jellemző, hogy többen heti helyett havi, havi helyett pedig éves matricát vásárolnak.

Fontos, hogy a 2020-ra érvényes éves e-matricák elővételben sms küldésével nem vehetők meg, mivel ennél a vásárlási módnál a vásárlás napja egyben az érvényességnek is a kezdete. A matricavásárláshoz a NÚSZ a saját hivatalos csatornáját, az ematrica.nemzetiutdij.hu-t ajánlja az autósok figyelmébe.

A NÚSZ vezérigazgatója, Bartal Tamás hangsúlyozta: „ez az egyetlen olyan állampolgárbarát digitális felület, ahol nincs többletköltség, csak az e-matrica árát kell megfizetni.” Bartal Tamás hozzátette: „idén összesen mintegy 500 millió forint el nem költött kényelmi díj maradt azok zsebében, akik az egyéb elektronikus megoldások helyett az állami útdíjszolgáltató online felületén vásárolták meg autópálya-matricájukat.”

(jarmuipar)

Adjon visszajelzést!