BMI: Kedvező évzárás 2019-ben

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított decemberi értéke: 53,9.

 

Ez alapján a válaszadók az előző hónaphoz képest összességében kedvezőbb folyamatokról számoltak be. 2018-ban a trend végig kedvező képet mutatott, és ez folytatódott 2019-ben is. Az ütem némileg erősödött, visszatérve a júniusi értékhez (53,9), valamint a 2018 decemberihez (53,8). A 2019 december havi index nagyobb a novemberi (53,1) értéknél, és a hetedik legmagasabb decemberi érték. December összességében átlag alatti hónap volt a korábbi években (az 1995 óta mért hosszú távú átlag értéke 52,6; a decembereké 52,4). Az elmúlt három évben a decemberi átlag ennél magasabb volt (55,1), köszönhetően a 2017-es év gyorsabb ütemének (59,4). Az idei érték összességében átlag feletti decemberi értéknek tekinthető 1995 óta.

 

A Beszerzési Menedzser Index komponensei

 

A termelési mennyiség indexe nőtt novemberi értékéhez képest, és 50,0 pont felett maradva a termelt mennyiség emelkedését jelzi az előző hónappal összevetve, immár ötvenkettedik alkalommal. A mostani érték átlag feletti, 1995 óta hatszor volt magasabb az index értéke decemberben.

Az új rendelések indexe némileg erősödött, és 50,0 pont felett maradva jelzi, hogy az új rendelések állománya ismét magasabb lett az előző hónaphoz viszonyítva. A mostani érték átlag felettinek tekinthető 1995 óta, eddig hét alkalommal mértünk magasabb decemberi értékeket.

A decemberi szállítási átfutási idő hosszabb lett novemberhez képest, de az ütem gyengült. Az index értéke az elmúlt egy évben végig 50,0 pont alatt volt. A korábbi decemberi értékeket nézve az idei a tizenegyedik legalacsonyabb érték.

A vásárolt készletek ötödik alkalommal bővülnek egy hónap szűkülés után, erősebb ütemben. Az idei decemberi indexérték az elmúlt évek értékei alapján átlag feletti, és a harmadik legnagyobb decemberi. 2019-ben összesen tizenegy hónap alkalommal jelzett növekedést az index.

A foglalkoztatottsági index az elmúlt hónaptól eltérően decemberben csökkenésre utal, első alkalommal egy havi bővülés után. Az index értéke kisebb lett novemberhez képest, és átlag alatti értéknek tekinthető, a tizedik legalacsonyabb decemberinek.

Adjon visszajelzést!