2019-ben bővült a logisztikai ingatlanállomány

2019-ben bővült a logisztikai ingatlanállomány

Kevés a spekulatív fejlesztés a logisztikai piacon

 

2019-ben mindössze öt új csarnok átadásával 64 ezer négyzetméterrel bővült a logisztikai ingatlanállomány. Kevés a spekulatív fejlesztés, idén azért több ingatlan átadása várható. A bérleti díjak nőttek, a hozamok csökkentek.

A teljes kínálat csupán 2,25 millió négyzetméterre nőtt Budapesten és környékén, hiszen a fejlesztések mennyisége az előző évhez képest jelentősen – mintegy felére – csökkent. A logisztikai piacon továbbra is ritkán indul fejlesztés spekulatív alapon, így az éves átadási volumen az előző év előbérleti szerződéseivel áll szorosabb összefüggésben.

A raktárpiaci kereslet 2019-ben mintegy 15%-kal bővült az egy évvel korábbihoz képest. Összesen csaknem 434 ezer négyzetméterre írtak alá bérleti szerződést. A tranzakciós volumen negyedéves eloszlása alapján a harmadik negyedévben volt a legnagyobb a bérlői aktivitás; ekkor regisztráltuk az éves bérbeadási volumen 36%-át.

Az üres területek gyakorlatilag elfogytak, ennek megfelelően a keresleten belül a területbővítések aránya jelentősen (12%-ról 3%-ra) esett, ugyanakkor jelentősen nőtt az előbérleti megállapodások részesedése (8-ról 21%-ra). 20 ezer négyzetméternél nagyobb területre négy bérlő írt alá szerződést, ezek mindegyike bérlet-hosszabbítás volt.

Az üresedési ráta, akárcsak az irodapiacon, rekordot döntött, hiszen 2% alá süllyedt. Mindössze 41 ezer négyzetméternyi üres terület állt rendelkezésre az év végén, ezek kétharmada is valójában iroda a logisztikai ingatlanokban.

A bérleti díjak emelkedése folytatódott 2019 során, az átlagos havi díjak a 4,5-5 euró/m2 sávban mozognak. A befektetők hozamelvárása az előző év végéhez képest tovább mérséklődött, 2019 végén kicsivel 7% alatti volt.

A rendkívül alacsony mértékű üresedés, az építőipari kapacitás korlátai, valamint a kivitelezési költségek emelkedése miatt a bérleti díjak folytatódó emelkedése prognosztizálható.

(realista)

Adjon visszajelzést!