Megfertőzött logisztika?

Megfertőzött logisztika?

Az aktuális hírekre válaszul megosztjuk a Logisztikai Híradó vezércikkét Chikán Attila tollából, melyben a logisztika szerepéről, az ellátási láncok átrendeződéséről nyújt számunkra gondolatébresztőt ebben a kritikus időszakban.

A koronavírus járvány természetesen elsősorban az emberekről szól. Megfékezése emberek és emberi közösségek sorsa szempontjából kulcskérdés, mindannyian aggodalommal és szimpátiával reménykedünk az egészségügyi intézkedések eredményességében.

Ahogy napról napra terjednek a hírek a járvány hatásairól, úgy válik egyre bizonyosabbá, hogy kivételesen nagy hatása lesz a gazdaságra, s azon belül a logisztikára. A globalizáció realitásai mellett a politikai viszonyok, (ezen belül az USA – Kína tengelyű kereskedelmi háború) alakulása is rásegít arra, hogy az egyes ellátási láncokban, hálókban minden korábbinál erősebb függések alakultak ki, s ezáltal egyre érzékenyebbek a megszakításokra. Azt látjuk, hogy miközben főleg az informatikai fejlesztések révén a legutóbbi évtizedben erősödött a láncok rövid távú, gyors alkalmazkodása a „mindennapi” ingadozásokhoz, egyre nehezebbé válik a nagyléptékű változtatások megvalósítása. A főleg kínai alapokra épülő globális autóiparban ez látványos, de számos más iparágat is megborított. Az ellátási láncok problémái tehát már az első láncszemeknél elkezdődnek.

A vírusjárvány időtartamát lehetetlen jól megbecsülni, de még a legoptimistábbak is hetekre teszik a termelés, és hónapokra a logisztika lehetséges kigyógyulását, mivel a logisztika látszik nehezebb esetnek. Nem kell jósnak lenni annak előrejelzéséhez, hogy ez alatt az idő alatt az ellátási hálózatok esetenként jelentősen átrendeződnek. Más szempontokhoz képest felerősödik a rugalmasság szerepe, ami képes az ellátási lánc említett érzékenységét csökkenteni. Így aztán, mint a válságokban általában, lesznek komoly nyertesek is.

Hálás lenne itt ehhez recepteket mondani. Olvasmányaim és beszélgetéseim azonban arról győztek meg, hogy ilyenek nincsenek: a döntő szerep a vezetői szaktudásé és helyzetfelismerésé. Olyan helyzettel állunk szemben (nem először), amikor a logisztika a stratégiai alkalmazkodás kiemelt terepévé válik.

 

Chikán Attila

Adjon visszajelzést!