Megkerült az MV Alta teherhajó

Megkerült az MV Alta teherhajó

Jelentkezett a partra sodródott kísértethajó tulajdonosa

 

A Brit-szigetekre lecsapó Dennis vihar partra sodort Írország nyugati partjánál, a Cork megyei Ballycotton falunál egy szellemhajót. Az MV Alta nevű teherhajót még 2018 szeptemberében, a Bermuda szigetek térségében kellett evakuálni. A hatóságoknál most jelentkezett a több mint egy évig elhagyatottan sodródó teherhajó tulajdonosa.

Az ír törvények szerint a partra vetődött roncsokért az adóhatóság a felelős. A jogszabályok azt írják elő, hogy a tulajdonjogot igénylő személynek legfeljebb egy éve van arra, hogy ügyét a kormányszervnél regisztrálja, ami lehetőséget biztosít a hajó megmentésére.

Az Alta egyelőre nem okoz környezetszennyezést. A hajó állapotát felmérve kiderült, hogy alig van benne üzemanyag. A hajón nincs rakomány, de lezárt tartályokban olajat és más anyagokat találtak, amelyek környezeti kockázatot jelenthetnek, ha kiömlenek. Ezért most mérlegelik, hogy nem kell-e esetleg biztonságosan eltávolítani a tartályokat, mielőtt ez bekövetkezhetne.

Márciusban induló „Kockázatkezelés, biztosítás, kárrendezés a fuvarozásban” című új képzésünk segít a megfelelő biztosítási, valamint kárbenyújtási forma kiválasztásában, mellyel a biztosítónál optimális kárrendezést igényelhet. Részletek >>

A 250 láb (76 m) hosszú Altát 1976-ban építették, sokszor cserélt gazdát, utoljára tanzániai zászló alatt hajózott. 2018 őszén Görögországból tartott Haiti felé, amikor Bermudától 2100 kilométerre valamiért elment az áram, és a motor leállt. Mire 20 nap után az amerikai parti őrség észrevette, a hajón csak kétnapi tartalék maradt, ezért helikopterről dobtak le nekik élelmet és vizet. A hurrikánveszély miatt végül a tíztagú legénységet kimentették és Puerto Ricóba vitték. Az amerikai parti őrség akkor arról számolt be, hogy együtt dolgoznak a hajó tulajdonosával a vontatás megszervezésében, de a hajó további útját homály fedi.

A Fleetmon tengerészeti hírportál közölte, hogy a hajó állítólagos tulajdonosa felvette velük a kapcsolatot, és azt állította, hogy a mentés közben a hajót kétszer is eltérítették Guyanából. A 44 éves teherhajó 2019 augusztusában tűnt fel ismét a radaron, amikor a brit haditengerészet HMS Protector járőrhajója sodródni látta az Atlanti-óceánon. Az MV Alta azóta tovább sodródott, és végül a Dennis viharos hullámai vezették az ír partokhoz. A BBC korábbi cikke szerint egyébként ritka, hogy egy szellemhajó sok ezer kilométeren át sodródjon épségben – általában hamarabb elsüllyednek.

(hvg)

Adjon visszajelzést!