Beszámoló a 2020. október 12-ei könyvbemutatóról

Készítette: Nagy Judit, tagozatvezető

Az Oktatói Tagozat hagyományos rendezvényét, a Könyvbemutatót október 12-én tartottuk. A találkozóra családias hangulatban került sor a ZOOM platform segítségével, ahol 19-en gyűltünk össze, hogy meghallgassuk három, 2020 folyamán megjelent, vagy megjelenés alatt álló szakkönyv ismertetőjét.

A Lean szolgáltatásfejlesztés I. című kötet szerzői (Dévai Zoltán, Fésüs Norbert, Kosztolányi János, Kővári Róbert, Nika Tamás, KaizenPro Kft.) könyvüket a Metropolitan Egyetemen oktatott Lean szolgáltatásfejlesztés szakirányú továbbképzés első féléves tananyagának szánták, továbbá alapvető ismereteket foglaltak össze a lean szolgáltatások iránt érdeklődő gyakorló vállalati szakemberek számára is. A kötet foglalkozik a lean és a szolgáltatásmenedzsment alapjaival, a folyamatfejlesztési eszközök szolgáltatások esetén alkalmazható megoldásaival, valamint az adat-alapú folyamatfejlesztéssel. Kitérnek a szolgáltatások tervezésére és bevezetésre, foglalkoznak projektmenedzsment kérdésekkel és az IT szerepével és eszközeivel a szolgáltatásfejlesztés folyamatában. A könyv a KaizenPro-tól rendelhető meg.

Adatok: Dévai Z., Fésüs N., Kosztolányi J., Kővári R., Nika T. (2020): Lean szolgáltatásfejlesztés I., KaizenPro, Budapest.

https://kaizenpro.hu/lean-szolgaltatasfejlesztes-konyv/?fbclid=IwAR3bxLSqY8bT9lo8KKuq9QfTYtv2J5EGyLtvKGZ2fo_EBvaRIzikZnc-vvo

 

A másodikként bemutatott könyv Abonyi János, Czvetkó Tímea és Honti Gergely: Are regions prepared for Industry 4.0? című, Springer kiadó gondozásában megjelent kiadvány volt. A kötet egy kutatás eredményeit összegzi, amelynek során a szerzők egy Ipar 4.0 érettségi indexet alkottak, amely már képes figyelembe venni a régiós adottságokat is. Az elméleti és módszertani megalapozás után megismerhetjük az index kialakításának összetettségét, azokat a nemzetközi adatbázisokat, amelyek adatait a számításokhoz felhasználták. Az egyes régiók érettségi állapotának megismerése, és az index összetevőinek áttekintése rávilágíthat a gazdaságpolitikai döntéshozók számára a szükséges beavatkozások területére. A könyv e-book és papír alapon a Springer oldaláról rendelhető meg.

Adatok: Abonyi J., Czvetkó T., Honti G. (2020): Are regions prepared for Industry 4.0? Springer, Svájc.

https://www.springer.com/gp/book/9783030531027

 

A harmadik, megjelenés alatt álló kötet Demeter Krisztina, Losonci Dávid, Baksa Máté és Freund Anna szerkesztésében készül, és az Üzlet 4.0 – magyarországi vállalati tapasztalatok címet viseli. A kötetben egy kutatási program eredményeit összegzik a Corvinus Egyetem kutatói. Ennek keretében a Magyarországon működő vállalatok ellátási láncait vizsgálták, és hogy miképpen gyakorol hatást rájuk az Ipar 4.0. A vizsgálat tárgya nemcsak a technológiai fejlődés volt, hanem az Ipar 4.0 vállalati stratégiára és szervezetre gyakorolt hatásai is. A kötet az összefoglaló eredmények mellett 15 részletes esettanulmányt is tartalmaz. Az eseteket a közreműködő kutatók az autóipar, az élelmiszeripar, a kiskereskedelem, a logisztikai és az üzleti szolgáltatások ágazataiban kiválasztott vállalatokról készítették. A várhatóan év végén, vagy következő év elején megjelenő kötetet az Akadémiai Kiadó adja ki, és a mersz.hu rendszeren keresztül elektronikusan is olvasható lesz.

Adatok: Demeter K., Losonci D., Baksa M., Freund A. (2020 megjelenés alatt): Üzlet 4.0 – magyarországi vállalati tapasztalatok. Akadémiai Kiadó, Budapest.

http://www.mersz.hu

A könyvbemutató célja, hogy a magyar, ellátásilánc területen dolgozó szakemberek és kutatók megismerjék egymás munkásságát, illetve közzé tegyünk olyan kutatási eredményeket, amelyek a logisztikai szakmára és működési környezetre nagy hatást gyakorolnak. A bemutatón nagyszerű műveket ismerhettünk meg és sokat tanultunk az ezek kapcsán kialakult diskurzusból.

Adjon visszajelzést!