LOGITALK – Átalakuló ellátási láncok

LOGITALK – Átalakuló ellátási láncok

Beszámoló

 

2020. április 27-én, a járványhelyzet teremtette körülmények hatására szervezte meg az MLBKT első, mindenki számára nyitott beszélgetését – LOGITALK néven – az ellátási láncok újjászületéséről. A beszélgetés résztvevői Chikán Attila, egyetemi tanár, az MLBKT társelnöke; Horváth Péter, az ICE Solutions Kft. logisztikai vezetője, az MLBKT elnöke és Tóth Veronika, az Auchan stratégiai és transzformációs igazgatója voltak.

Chikán Attila néhány általánosabb összefüggés bemutatásával nyitotta meg a beszélgetést. A koronavírus járványnak a léptékét, és azt, hogy ez mekkora hatással lesz gazdasági és társadalmi életünkre, akkor érzékelte először a magyar közvélemény, amikor március közepén megjelentek a híradások az ellátási nehézségekről, elsősorban a nagyon látványos 50-60-80 kilométeres sorokról a határokon. Ez azonnal ráirányította a figyelmet a logisztikára. Szállóigévé vált az a mondás, hogy minden más lesz a válság után. A várakozások szerint változni fog a munkahelyek szerkezete és a globalizáció konkrét megvalósulása is.

A változás súlyát és hatását az is érzékelteti, hogy februárban 50 milliárd dollár értékben esett a kereskedelmi forgalom. Az előrejelzések szerint a válság időszakában a közvetlen külföldi tőkebefektetések, tehát a nemzetközi pénzforgalom beruházási oldala 30-40%-kal fog visszaesni, vagyis annyival kevesebb beruházás, pénzeszköz forog a világban. Ezek a számok is azt tükrözik, hogy egy nagyon sajátos válsággal állunk szemben, aminek talán a fő sajátossága az, hogy nem a gazdaságból indult. A gazdasági válságok megoldására vannak kezelési, gazdaságpolitikai eszközeink. Ez a mostani azonban egyszerre vált keresleti és kínálati válsággá, így ebben a formában eddig még ismeretlen volt a gazdaságtörténetben. A kezelésére vonatkozó bizonytalanságot tovább fokozza, hogy nem tudjuk meddig fog tartani. A válság hatására komplett iparágak tűntek el az életünkből egyik napról a másikra.

Az exportorientált gazdaságokat – mint amilyen hazánk is – jobban érinti ez a válság, mint azokat, amelyek kevésbé vannak kitéve a nemzetközi piacoknak. Ezen túlmenően a magyar gazdasági helyzetre vonatkozólag a közgazdászok már korábban jelezték, hogy 2020 második felében válsághelyzet fog kialakulni. Tulajdonképpen bekövetkezett, ami várható volt.

Mozgásban van az egész gazdaság és ebben a mozgásban kiemelt szerep jut a logisztikának, a beszerzésnek és az ellátási láncoknak. Ebben a helyzetben a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara tett kísérletet arra nézve, hogy javaslatokat fogalmazzon meg a logisztikai ágazat fejlesztésére vonatkozóan. Ez a kezdeményezés érinti a munkahelymegőrzés szempontjait, illetve az adminisztratív akadályokat, melyek hátráltatják a logisztikai folyamatokat.

 

Hogyan mutatkozott meg a veszélyhelyzet a vállalatok szintjén?

Tóth Veronika szerint az Auchan számára egy óriási boom volt ez az időszak. A válság elején volt egy hirtelen volumen megugrás, amikor mindenki tartós élelmiszert próbált beszerezni. Az ezt követő pár hétben pedig főleg takarítószert vásároltak, majd a home office hatására fellendült a kertészkedéssel kapcsolatos termékek iránti kereslet. Ezt a keresletingadozást kellett a logisztikának lekezelni, ami nem elég nagy kihívást jelentett, hiszen a korábbi előrejelzések használhatatlannak bizonyultak.

A külső partnertől való függőség csökkentése érdekében már folyamatban volt náluk a raktári operáció belső működésbe való visszavétele, ami április 6-ra volt ütemezve. A változásra már hetekkel ezelőtt felkészültek és megerősítették a létszámokat, azonban a beszállítók és a gyártók nem minden esetben tudták tartani a lépést az igényekkel. A kiszállítási kapacitás a raktárból az áruházak felé szoros partneri együttműködést követelt meg. Mivel az ellátási lánc létszám és négyzetméter hiánnyal küzdött, ezért priorizálni kellett. Ennek következményeként a stratégiai termékekből nagyobb volumeneket kötöttek le a beszállítóknál és a nem élelmiszeripari termékek visszafogásával igyekeztek biztosítani a zavartalan kiszolgálást. A Kínából érkezett nyári termékeket tartalmazó konténerek várakozni kényszerültek, ami megnövekedett költségeket vont maga után.

Emellett megerősödött az e-kereskedelem, ami új megoldásokat indított útjára, mint pl. a sztenderd élelmiszer csomagok létrehozása, amiket a központi raktárból szállítanak ki.

Horváth Péter (Ice Solution) már a második válságot éli meg élelmiszeripari érintettségű vállalkozásnál. Az elsőt 2008-ban gyártói oldalon, egy ásványvíz gyártó cég logisztikai igazgatójaként, most pedig az Ice Solution Kft. logisztikai vezetőjeként az élelmiszeriparhoz kapcsolódó logisztikai szolgáltató cégnél. Péterék cége is a szerencsésebbek közé tartozik, bár ezen a területen is jelentkeztek a fuvarozási nehézségek az import beérkezések bizonytalanságaiban vagy teljes meghiúsulásaiban. Komoly átrendeződés kezdődött meg a piacon. A HORECA cégek esetében drasztikus a forgalom visszaesése és óriási forgalom kerül át a kiskereskedelem irányába. Bár a fizetőképes kereslet és a munkanélküliség növekedésével várhatóan csökkenni fog ez a forgalom.

Az egyik legfontosabb feladat az volt, hogy biztosítsák az üzletmenet folytonosságát, azaz, hogy mindenki számára hozzáférhető legyen a tárolt készlet, ami közel 10.000 raklapmennyiség jelent.

 

Horváth Péter az MLBKT elnökeként, a Logisztikai Egyeztető Fórum elnöki tisztét is betölti. Az elmúlt másfél hónapban intenzíven tevékenykedett több logisztikai szervezet vezetőivel együtt azon, hogy az MKIK felkérésére a fentebb említett javaslatcsomagokat kidolgozzák.

 

Hogyan hat a jelen helyzet a globalizációra?

A globalizáció témájában a beszélgetés a Kínával való kapcsolatokra fókuszált elsősorban. Az Auchannál a jövőben változhat a külföldi és hazai termékek aránya. A friss élelmiszerek esetében már eddig is stratégiai cél volt, hogy növeljék a helyi termékek arányát, de ez a folyamat most felgyorsulhat. Erre szolgál a „Gazdától az asztalig” program, aminek keretében helyi termelőktől szereznek be élelmiszert és minőségbiztosítást is nyújtanak a termeléstől a polcokig.

„Az autóipar, az elektronika vagy a gyógyszeripar szereplői – a Kínától való importfüggőség csökkentése érdekében – már egy ideje fontolgatják bizonyos tevékenységek visszatelepítését, de ez a szándék bármennyire erős és indokolt is, azért hosszabb folyamat lesz” – véli Horváth Péter. Kínában többségében újraindult a termelés és az elmúlt hónapokban mutatott segítségnyújtás új, világmentő feladatkörben tünteti fel az országot.

Az autóipari, elektronikai cégek leállásának valós okát nehéz megítélni, hiszen annyiféle hatás érvényesült egyszerre. Kezdve a dolgozók egészségének megőrzésével vagy a globális alapanyag ellátási problémákkal, melyek révén a Just-in-Time termelési programok működtetése ellehetetlenült, egészen az új autó eladások visszaeséséig.

„A Kínától való függőség nem fog megszűnni, de csökkenteni lehet” – tette hozzá Tóth Veronika. Mivel a munkaerő költsége Kínában is emelkedik, a visszatelepítések még előnyére is válhatnak Magyarországnak. A jövőben növekednek majd a biztonsági készletszintek és a vállalatoknak el kell fogadni az ezzel kapcsolatos magasabb költségeket.

Előrejelzések szerint a vírusok visszatérnek a jövőben is, így a social distancing vagy a higiénia új követelményeket támasztanak a logisztika szervezésében, és akár a raktárak felépítésére is hatással lehetnek. A fenntarthatósági, környezetvédelmi szempontok megerősödnek, újabb rendeletek születhetnek és az ellátási lánc működése még jobban előtérbe kerül, főként a CO2 kibocsátás radikális visszafogásával.

Az e-commerce felborítja a jelenlegi ellátási láncok folyamatait. Ma minden érintett szereplő a darabos kiszállítás rentábilis modelljét keresi. Azok lesznek az igazi nyertesek, akik ezt hatékonyan és nyereségesen tudják megvalósítani.

Chikán Attila szerint nagy átrendeződésre nem számít belátható időn belül, mivel a kialakult gazdasági kapcsolatok igen erősek. Azonban lesznek új gazdasági megfontolások és több figyelmet kap a fenntarthatóság is. Egyetért azzal, hogy növekszik a készleteket szerepe, és várhatóan új KPI-kot hoznak létre a vállalati gazdálkodásban, valamint a szokásos hatékonysági mutatók mellett nagyobb szerepet kapnak pl. a megbízhatóság, az átalakíthatóság, vagy a rugalmasság. Kína szerepe stabil, amit mostanra elfogad az egész világ. Ezt tovább erősíti az a ténykedése is, hogy a fejlődő világban kíván további pozíciókat szerezni, ami már számos gazdasági vagy politikai kérdést von maga után.

Attila kiemelte a nemzetközi szervezetek szerepének térnyerését, aminek jelei már látszódnak. Ahhoz, hogy a nemzetközi szabályozás hatékonyabb lehessen, a nemzetállamoknak most lehetősége nyílik változtatni politikájukon az együttműködés elősegítése érdekében.

 

Az MLBKT által útjára indított LOGITALK sorozatban ez volt az első online beszélgetés, melyet a következő hetekben további aktuális, érdekes és mindenkit foglalkoztató témák követnek majd és várhatóan a veszélyhelyzet elmúltával ez a rendezvény sorozat is tovább él a fizikai találkozók mellett.

Adjon visszajelzést!