Mi változott az ellátásilánc-szakemberek mindennapjaiban?

Mi változott az ellátásilánc-szakemberek mindennapjaiban?

2020 áprilisában az MLBKT tagjai, követői körében felmérést készítettünk arról, hogy milyen nehézségekkel találták szembe magukat a veszélyhelyzet alatt az ellátásilánc-szakemberek.

 

Milyen munkarendben dolgoztál Te és a kollégáid?

A legnagyobb és legelső változás talán a munkarendben állt be. A válaszadók 45,5%-a otthonról dolgozott, míg 36,4%-a bejárt minden nap a munkahelyére karantén ide vagy oda. A logisztika egy helyhez és fizikai megjelenéshez kötött műfaj, így bizonyos területeken kivitelezhetetlen a távoli munkavégzés lehetősége. Az egyéb válaszok között szerepelt a kettő többféle kombinációban (pár nap munkahelyen és pár nap otthonról). Sajnálatosnak tekinthető, hogy 6% pedig a jelenlegi helyzetben elvesztette munkáját. Ebben az időszakban tehát olyan korábban elérhetetlen szakemberek is megjelentek az álláskeresési oldalakon, akik nagy szakértelemmel és tapasztalattal bírnak.

 

Mivel volt szükséges foglalkoznod a krízis idején?

A következő kérdésben arra kerestük a választ, hogy milyen tevékenységekre kellett több időt fordítani a szükséghelyzetben. A megkérdezettek több választ is megjelölhettek. A válaszadók 72%-a az operatív működés támogatására fókuszált, míg 37,5% a stratégiai tervezésben vett részt, 22% pedig a stratégiaalkotással foglalkozott. Az egyéb válaszok között szerepeltek az egyéni képességek, a szakmai tudás és általában a továbbképzés feladatával kapcsolatos tevékenységek. A visszajelzésekből látszik, hogy az eredményekre és a fennmaradásra fókuszált a szakma, mely olykor a komfortzónából való kilépéssel is együtt járt.

 

Tapasztalatmegosztás

A MLBKT tagjai és követői közül 67% szeretné a jövőben szaktudását és tapasztalatát megosztani az MLBKT szakmai közösségével és 40% szívesen részt venne akár országos stratégiát is támogató segédanyagok kidolgozásában. Fontos elemnek tekinthető a tapasztalatcsere és a tudásmegosztás, a szakmai közösség összefogása és a szakma véleményének továbbítása az ország vezetése felé.

A szakmai közösségben való interakció elősegítésére, a tapasztalatok bővítésére és az információmegosztás fokozására hoztuk létre egyedülálló LOGITALK sorozatunkat, mely mindig egy-egy forró témát jár körül a szakma jeles képviselőinek tolmácsolásában.

 

Folyamatos fejlődés és fejlesztés

Az alanyok 67%-a szakmai tudását, míg 47%-a vezetői képességeit fejlesztené, 40% pedig csak általánosságban továbbképezné magát. A megkérdezettek 33%-a érdeklődik a motiválás, a tenni akarás folyamatos fenntartásának lehetőségei iránt és ilyen irányú tudást és gyakorlati alkalmazást szerezne. A válaszokból arra következtethetünk, hogy új kihívásként merült fel a kollégák motivációjának elősegítése és fenntartása az új körülmények között. Az ebben való tudatos fejlődni akarás szemlélete nagyon pozitívan értékelhető.

Összességében tehát a szaktudás egy váratlan helyzetben még nagyobb jelentőséggel bír. Ennek nyomán kezdte meg az MLBKT Tréning Központ a képzési portfolió digitalizálását.

 

Mesterségem címere: logisztika

A kérdőívben kitértünk az egyes ágazatokra is. A kutatásban résztvevők 37,5%-a a logisztika területén dolgozik, 31% megjelölte a szállítmányozást, a beszerzést és a kereskedelmet is, mint olyan ágazatokat, melyekben tevékenykedik. Gyakori munkaköröknek bizonyult még a raktározás (22%), az IT (22%), a szolgáltatás (22%), a gyártás (16%). Emellett elenyésző számban, de megjelentek még a következő területek: FMCG, pénzügy, telekommunikáció, oktatás és üzemeltetés. A raktározással foglalkozók jellemzően bejártak minden nap dolgozni, míg a home office lehetőség az informatika területén volt a legelterjedtebb.

A pozíció szinteket tekintve a legtöbben cégvezetőként (29%) és középvezetőként (29%) azonosították magukat, emellett szép számban töltötték ki kérdőívünket specialisták (16%) és munkatársak (16%).

Adjon visszajelzést!