BMI: Visszatért az enyhe ütemű bővülés

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított júliusi értéke: 50,8.

 

Ez alapján a válaszadók az előző hónaphoz képest immár kedvezőbb folyamatokról számoltak be, négy hónapos szűkülés után. Februárban már néhány válaszadónál érződött a koronavírus-járvány hatása, ami márciusban kibontakozott, és áprilisban erőteljesen meghatározta a mindennapokat, a májusi enyhítésekkel párhuzamosan ugyanakkor a szűkülés üteme lassult és ez a trend júniusban is megmaradt, majd júliusban átfordult egy enyhe ütemű bővüléssé. A BMI üteme ezzel 50,0 pont fölé került. A 2020 július havi index nagyobb a júniusi (47,4) értéknél, és a kilencedik legalacsonyabb júliusi érték. Július összességében átlag feletti hónap volt a korábbi években (az 1995 óta mért hosszú távú átlag értéke 52,6; a júliusoké 52,8). Az elmúlt három évben a júliusi átlag ennél magasabb volt (53,3), köszönhetően a 2017-es év gyorsabb ütemének (55,6). Az idei érték így átlag alatti júliusi értéknek tekinthető 1995 óta.

Júliusban a részindexek többsége pozitív tartományban (50,0 pont felett) tartózkodott, és az indexértékek többsége nőtt júniushoz képest. Az ütem enyhébben változott, ezúttal 5,8 százalékponttal lett magasabb az új megrendelések indexe (53,8), és ezzel először bővült a rendelésállomány 4 hónap szűkülés után.

A beszerzési mennyiség indexe (51,6) javult (8,1 százalékponttal nőtt) júniushoz képest, és a beszerzett mennyiség újbóli növekedésére utal.

A termelési mennyiség indexének (53,5) értéke 5,3 százalékponttal magasabb az előző hónaphoz viszonyítva.

A beszerzési árak indexe (49,3) ezúttal kisebb lett júniushoz képest, és az árak gyenge ütemű csökkenésére utal. A szezonális kiigazításnak köszönhetően az elmúlt ötven hónapban emelkedést mutatott az index értéke.

A szállítási átfutási idő indexe (40,2) romlott, értéke 5,5 százalékponttal alacsonyabb a júniusinál, és e hónapban is az átfutási idők hosszabbodására utal. Júliusban magasabb lett a vásárolt készletek mennyisége, de ennek az üteme enyhe. A késztermékkészletek nagyobbak lettek az elmúlt hónaphoz képest.

A vásárolt készletek indexe (50,2) júliusban erősödött.

A késztermékkészletek indexe (54,6) 4,0 százalékponttal lett nagyobb, és a készletmennyiség további növekedésére utal. A külpiaci mutatók júniushoz képest hasonlóan változtak.

Az importindex (51,1) magasabb lett, és már bővülést jelez.

Az exportindex értéke (51,7) is nőtt, és immár az export bővülésére utal.

A foglalkoztatási index (49,2) 2019-ben még jellemzően bővülést hozott. Most ugyan az előző hónaphoz képest 2,5 százalékponttal nagyobb az index értéke, de egy hónap bővülés után további romlást jelez zsinórban nyolcadik alkalommal.

Adjon visszajelzést!