Nem csak a nagyoknak érdemes

Nem csak a nagyoknak érdemes

Világszerte egyre több kkv választja az automatizált csomagolást

 

A veszélyhelyzet gazdaságra gyakorolt negatív hatása miatt is érdemes áttekinteni gyártási és csomagolási folyamatainkat, és olyan megoldásokat alkalmazni, amelyek a termelés rövid és hosszú távú előnyeit tartják szem előtt. Ilyen időkben a gördülékeny gyártási folyamat kulcsfontosságú a versenyképesség megőrzéséhez.

A kis- és közepes méretű vállalatok (KKV-k) világszerte egyre nagyobb számban járulnak hozzá az automatizált csomagolási piac figyelemre méltó növekedéséhez. A Research Nester által 2018-ban készített tanulmány szerint a szektor összetett éves növekedési üteme (CAGR) 9,2%-ra tehető a 2024-ban véget érő 7 éves periódus tekintetében. Az elemzők becslése szerint akkorra a globális piac már eléri a 61,2 milliárd dollárt.

Mivel egyre több KKV látja el automatizált csomagolással a gyártási folyamatait, a vállalkozások számára rendkívül fontos, hogy ezt okosan tegyék. Ezt azzal garantálhatják, ha a számukra előnyös automatizációs technológia ismerete mellett azt is átlátják, hogy milyen típusú eszközök segíthetnek zökkenőmentessé és sikeressé tenni az alkalmazásaikat.

A legtöbb hazai KKV tisztában van az ipar 4.0 jelentőségével

Az évek során Magyarországon is megnőtt a kis- és középvállalkozások száma: egy tanulmány szerint 2018-ban 750 ezer KKV volt Magyarországon, amelynek 7,1%-a az ipari szektorban tevékenykedett. A legtöbb magyar KKV tisztában van az ipar 4.0 jelentőségével, így az automatizációs lehetőségekkel is. Ennek ellenére ezek az innovációk nem képesek gyorsan és átfogó módon implementálódni.

Számos kis és közepes vállalkozás nem látja át, hogyan tudna áttérni új technológiákra, vagy azt gondolja, hogy az ipari robotok, a mesterséges intelligencia és a big data használata csak a multinacionális cégeket érintheti. Azonban az átalakuló iparág új igényeket is állít a kisvállalkozásokkal szemben, amelyekre válaszolniuk kell.

Nyitás az újdonságra

A csomagolás automatizálása költséghatékony megoldásnak bizonyulhat azon KKV-k számára, melyeknek szüksége van arra, hogy növeljék termelésüket, ugyanakkor biztonságosabb munkakörnyezetet biztosítsanak alkalmazottaik számára. Ezeknek a vállalkozásoknak magasabb fokú rugalmassággal és sokoldalúsággal kell rendelkezniük a csomagolási folyamat során, melyeknek gyakran kis tételben történő és változatos gyártásra kell megoldást kínálniuk.

A kobotokat úgy tervezték, hogy gyorsan és könnyedén új területre helyezhessék, ami jelentős előnyt jelent. A kobotoknak adaptálható erőkifejtést és fogást biztosító automatizációs eszközökkel is kell rendelkezniük, hogy a kezelendő tárgyak és nyersanyagok különféle méreteivel, formáival, és állapotaival is dolgozhassanak.

Egyes vállalatoknak olyan érzékelőkre is szükségük lehet, amik segítik a robotkart a gyártósor különböző pozícióin elhelyezett munkadarabok megtalálásában. Olyan eszközökre is szükségük lehet, amik gyorsan beprogramozhatók, és percek alatt meg lehet bízni a feladattal, még szakmai tapasztalattal nem rendelkező üzemeltetők által is.

(transpack)

Adjon visszajelzést!