BMI: Egyelőre folytatódik a némileg erősebb ütemű bővülés

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított augusztusi  értéke: 52,8.

 

Ez alapján a válaszadók az előző hónaphoz képest második hónapja kedvezőbb folyamatokról számoltak be, négy hónapos szűkülés után. Februárban már néhány válaszadónál érződött a koronavírus-járvány hatása, ami márciusban kibontakozott, és áprilisban erőteljesen meghatározta a mindennapokat, a májusi enyhítésekkel párhuzamosan ugyanakkor a szűkülés üteme lassult és ez a trend júniusban is megmaradt, majd júliusban átfordult egy enyhe ütemű bővüléssé, ami most némileg erősödött. A BMI üteme ezzel 50,0 pont fölött maradt. A 2020 augusztus havi index nagyobb a júliusi (51,1) értéknél, és a tizedik legmagasabb augusztusi érték. Augusztus összességében átlag feletti hónap volt a korábbi években (az 1995 óta mért hosszú távú átlag értéke 52,6; az augusztusoké 52,7). Az elmúlt három évben az augusztusi átlag ennél magasabb volt (54,8), köszönhetően a 2017-2018-as évek gyorsabb ütemének (rendre: 56,5; 55,9). Az idei érték így átlag feletti augusztusi értéknek tekinthető 1995 óta.

Augusztusban a részindexek majd mindegyike pozitív tartományban (50,0 pont felett) tartózkodott, és az indexértékek többsége nőtt júliushoz képest. Az ütem enyhébben változott, ezúttal 0,7 százalékponttal lett magasabb az új megrendelések indexe (54,6), és ezzel másodszor bővült a rendelésállomány 4 hónap szűkülés után.

A beszerzési mennyiség indexe (56,1) javult (4,2 százalékponttal nőtt) júliushoz képest, és a beszerzett mennyiség további növekedésére utal.

A termelési mennyiség indexének (58,5) értéke 4,5 százalékponttal magasabb az előző hónaphoz viszonyítva.

A beszerzési árak indexe (56,5) ezúttal nagyobb lett júliushoz képest, és az árak erősebb ütemű növekedésére utal. A szezonális kiigazításnak köszönhetően a júliusi csökkenést megelőző ötven hónapban emelkedést mutatott az index értéke.

A szállítási átfutási idő indexe (38,7) romlott, értéke 1,5 százalékponttal alacsonyabb a júliusinál, és e hónapban is az átfutási idők hosszabbodására utal. Augusztusban magasabb lett a vásárolt készletek mennyisége, de ennek az üteme enyhe. A késztermékkészletek nagyobbak lettek az elmúlt hónaphoz képest.

A vásárolt készletek indexe (50,9) augusztusban erősödött.

A késztermékkészletek indexe (56,9) 2,1 százalékponttal lett nagyobb, és a készletmennyiség további növekedésére utal. A külpiaci mutatók júliushoz képest hasonlóan változtak.

Az importindex (58,2) magasabb lett, és további bővülést jelez.

Az exportindex értéke (60,1) is nőtt, és az export további bővülésére utal.

A foglalkoztatási index (51,3) 2019-ben még jellemzően bővülést hozott. Most az előző hónaphoz képest 2,0 százalékponttal nagyobb az index értéke, és nyolc hónap szűkülés után javulást jelez első alkalommal.

Adjon visszajelzést!