BMI: Enyhe szeptemberi szűkülés

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított szeptemberi értéke: 48,8.

 

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított szeptemberi értéke: 48,8.

Ez alapján a válaszadók az előző hónaphoz képest első hónapja kedvezőtlenebb folyamatokról számoltak be, két hónapos bővülés után. Ennek oka többrétű: a termelési és beszerzési alindexek értékei, noha csökkentek, de továbbra is bővülést jeleznek. A vásárolt készletek mennyisége és a foglalkoztatottság alindexei ezzel ellentétben enyhe szűkülésre utalnak. A BMI-t alkotó ötödik alindex, a szállítási átfutási idő értéke viszont továbbra is rendkívül alacsonyan maradt, erősen közre játszva a BMI index alacsonyabb értékében. A 2020 szeptember havi index kisebb az augusztusi (52,3) értéknél, és 1998 után a második legalacsonyabb szeptemberi érték. Szeptember összességében átlag feletti hónap volt a korábbi években (az 1995 óta mért hosszú távú átlag értéke 52,6; a szeptembereké 52,8). Az elmúlt három évben a szeptemberi átlag ennél magasabb volt (55,7), köszönhetően a 2017-es év gyorsabb ütemének (59,8). Az idei érték így átlag alatti szeptemberi értéknek tekinthető 1995 óta.

Szeptemberben a részindexek fele pozitív tartományban (50,0 pont felett) tartózkodott, de az indexértékek többsége csökkent augusztushoz képest.

Az ütem nem túl erősen változott, ezúttal 3,0 százalékponttal lett alacsonyabb az új megrendelések indexe (51,3), és ezzel harmadszor bővült a rendelésállomány 4 hónap szűkülés után.

A beszerzési mennyiség indexe (51,4) romlott (4,4 százalékponttal csökkent) augusztushoz képest, de a beszerzett mennyiség további növekedésére utal.

A termelési mennyiség indexének (51,2) értéke 7,1 százalékponttal alacsonyabb az előző hónaphoz viszonyítva.

A beszerzési árak indexe (62,8) ezúttal nagyobb lett augusztushoz képest, és az árak erősebb ütemű növekedésére utal, második hónapja. A szezonális kiigazításnak köszönhetően a júliusi csökkenést megelőző ötven hónapban emelkedést mutatott az index értéke.

A szállítási átfutási idő indexe (40,1) javult, értéke 1,4 százalékponttal magasabb az augusztusinál, és e hónapban is az átfutási idők hosszabbodására utal. Szeptemberben alacsonyabb lett a vásárolt készletek mennyisége, de ennek az üteme enyhe. A késztermékkészletek kisebbek lettek az elmúlt hónaphoz képest.

A vásárolt készletek indexe (48,4) szeptemberben gyengült.

A késztermékkészletek indexe (49,5) 7,3 százalékponttal lett kisebb, és a készletmennyiség enyhe csökkenésére utal. A külpiaci mutatók augusztushoz képest hasonlóan változtak.

Az importindex (51,5) alacsonyabb lett, de további bővülést jelez.

Az exportindex értéke (48,9) is csökkent, de az export enyhe szűkülésére utal.

A foglalkoztatási index (48,9) 2019-ben még jellemzően bővülést hozott. Most az előző hónaphoz képest 2,4 százalékponttal kisebb az index értéke, és egy hónap bővülés után romlást jelez első alkalommal.

Adjon visszajelzést!