Bemutatkoznak a felsőoktatási intézmények szakkollégiumai

Bemutatkoznak a felsőoktatási intézmények szakkollégiumai

Győri Széchenyi István Egyetem KOLOSZ szervezete

 

Az őszi félév megkezdését követően az Ifjúsági Tagozat megkereste hazánk felsőoktatási intézményeit azzal a céllal, hogy felkutassa azokat a szervezeteket, melyek logisztika témakörével foglalkoznak, eseményeket szerveznek, akár kutatási munkát folytatnak hallgatók számára. Szeretnénk ezeket a szakkollégiumokat/csoportokat bemutatni az MLBKT tagjai és követői számára, hogy közelebb hozzuk a szakma képviselőit és a tehetséges hallgatókat.

Amennyiben tud az ön felsőoktatási intézményében hasonló szervezetről és szeretnének élni a bemutatkozási lehetőséggel, kérjük vegyék fel velünk a kapcsolatot.

Elsőként a győri Széchenyi István Egyetem KOLOSZ szervezetének bemutatkozását tesszük közzé:

A KOLOSZ – Közlekedésmérnöki és Logisztikai Szakkollégium, a győri Széchenyi István Egyetemen működő szakkollégium, mely az egyetem egyetlen logisztikai közössége. A szakkollégium 2013-as alakulásakor még a SZE nappali tagozatos közlekedésmérnöki és logisztikai tanulmányokat folytató hallgatói alkották. Ma a szakkollégium hallgatói bázisát a logisztikai mérnöki, műszaki menedzser és ellátási lánc menedzsment szakos hallgatók alkotják, de nyitottak vagyunk minden olyan SZE-s hallgató felé, akit érdekel a logisztika és az ellátási lánc világa. Az utóbbi félévekben és most is 8-12 fős aktív hallgatói létszámmal működünk. A szakkollégiumi helyiségünk fizikailag a campus területén elhelyezkedő kollégiumi épületben található, de tagjaink nem csak kollégisták lehetnek, így vannak belsős és külsős tagjaink is.

A közösség célja tagjai számára olyan képességek és tudás biztosítása, illetve felszínre hozatala, melyek segítségével szakmailag fejlődhetnek, valamint mindezek segítségével megtalálják szakmai hivatásukat. A tagok lehetőséget kapnak a Logisztikai és Szállítmányozási Tanszéken folyó kutatásokban való részvételre, illetve lehetőségük nyílik tapasztalatok gyűjtésére ipari feltárási és tanácsadási projektekben.

A szakkollégium működésének és oktatói módszertanának alapjait a learning by doing, avagy cselekvés általi, tapasztalati tanulás adja. A szakkollégium oktatói mentorként támogatják a hallgatók érdeklődési körükhöz illeszkedő vizsgálatait, kiscsoportos beszélgetés keretében értékelnek aktuális eseményeket, trendeket vagy felmerült szakmai témákat. Mivel a szakma nyelve az angol, ezért külön szakmai angol foglalkozásokat tartunk, mely lehetőséget biztosít a tagok készségeinek és önbizalmának növelésére. A csatlakozó külföldi hallgatók megteremtették a keretet egyes szakmai foglalkozások teljesen angol nyelvű tartására.

Korábbi években számos fejlesztésünk volt, mint például a CONI – szállítmányozási társasjáték, GrEta – interaktív termelés-logisztikai szimulációs terepasztal, WaNDa – raktári tréning és interaktív szimulációs környezet. Projektjeinkkel tagjaink több TMDK helyezést is szereztek. A technológia előrehaladtával elrugaszkodtunk a fizikai szimulációs környezettől és jelenlegi működésünk során a hallgatóknak lehetőségük van oktatóink által szervezett szimulációs foglalkozáson részt venni, ahol az egyetemi tanultakon túl betekintést nyerhetnek a Siemens által fejlesztett Plant Simulation keretrendszer használatába.
Ezen felül kerekasztal beszélgetéseket szervezünk, ahova szakembereket, vezetőket és volt szakkollégiumi tagokat hívunk meg, hogy meséljenek a hallgatóknak a jelenlegi trendekről, specifikusan a vállalatok működéséről, fejlesztéseiről, melynek segítségével a tagok megtapasztalhatják, mennyire változékony a logisztika világa. Mindezt támogatják a szervezett vállalatlátogatások is.
Kiemelten büszkék vagyunk azon hallgatóinkra, akik kutatásaikkal évről évre részt vesznek a házi TMDK-n, valamint az NLVK által szervezett Logisztikai Csapatbajnokságon.

Működésünket tekintve a hallgatók órarendjéhez igazodva félévente 3 nagyobb volumenű programot szervezünk, melyekre vendég előadókat, szakembereket is meghívunk. Mindemellett rendszeresen szervezünk találkozókat tagjainkkal, melyek során megvitathatjuk kötetlenül az aktuális témákat, valamint többalkalmas foglalkozásaink is ilyenkor valósulnak meg.
A tagok számára a korábbi e-mailes tájékoztatót leváltva egy zárt Facebook csoportban adjuk át az információkat a közelgő eseményekkel kapcsolatban, valamint itt lehetőségük adódik témákat felvetni és a többiekkel beszélgetni róla.

Szoros kapcsolatot ápolunk az MLBKT-val, több tagunk is tagja az Ifjúsági Tagozatnak és az éves MLBKT Kongresszus kereteiben megszervezésre kerülő Hallgatói Konferencián is rendszeresen képviseljük Egyetemünket.

Azon dolgozunk, hogy mindig többet tudjunk adni azoknak a hallgatóknak, akik csatlakoznak hozzánk. Végzős hallgatóinktól rendszeresen pozitív visszajelzést kapunk, hogy miben segítette őket a KOLOSZ és mi is örömmel látjuk szakmai fejlődésüket. Ezen felül szívesen együtt dolgozunk velük a későbbiekben és mindig visszavárjuk őket programjainkra.

Szívesen megismernénk az országban működő más hallgatói szervezetek tevékenységeit és nyitottak vagyunk közös kutatási munkákra, publikációra.

A szakkollégium vezetői: Dr. Vöröskői Kata (voroskoi.kata@sze.hu), Dr. Bódis Tamás (bodis.tamas@sze.hu)
Diákbizottsági elnök: Görbe Polina (gorbe.polina@sze.hu)
A szakkollégium facebook oldala: https://www.facebook.com/szechenyikolosz

Adjon visszajelzést!