BMI: Javulás és enyhe bővülés októberben

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított októberi értéke: 50,1.

 

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított októberi értéke: 50,1.

Ez alapján a válaszadók az előző hónaphoz képest első hónapja kedvezőbb folyamatokról számoltak be, egy hónapos szűkülés után. Ennek oka továbbra is többrétű: a termelési és beszerzési alindexek értékei, noha csökkentek, de továbbra is bővülést jeleznek, az új rendelések alindexe pedig növekedett. A vásárolt készletek mennyisége és a foglalkoztatottság alindexei az előző hónappal ellentétben már bővülésre utalnak. A BMI-t alkotó ötödik alindex, a szállítási átfutási idő értéke viszont továbbra is rendkívül alacsonyan maradt, erősen közre játszva a BMI index alacsonyabb értékében. A 2020 október havi index nagyobb a szeptemberi (48,7) értéknél, és a hatodik legalacsonyabb októberi érték. Október összességében átlag alatti hónap volt a korábbi években (az 1995 óta mért hosszú távú átlag értéke 52,6; az októbereké 52,2). Az elmúlt három évben az októberi átlag ennél magasabb volt (55,7), köszönhetően a 2017-es és 2018-as évek gyorsabb ütemének (rendre: 57,5; 57,3). Az idei érték így átlag alatti októberi értéknek tekinthető 1995 óta.

Októberben a részindexek többsége pozitív tartományban (50,0 pont felett) tartózkodott, és az indexértékek többsége nőtt szeptemberhez képest.

Az ütem nem túl erősen változott, ezúttal 1,8 százalékponttal lett magasabb az új megrendelések indexe (53,0), és ezzel negyedszer bővült a rendelésállomány 4 hónap szűkülés után.

A beszerzési mennyiség indexe (50,1) romlott (1,0 százalékponttal csökkent) szeptemberhez képest, de a beszerzett mennyiség további növekedésére utal.

A termelési mennyiség indexének (50,6) értéke 0,4 százalékponttal alacsonyabb az előző hónaphoz viszonyítva.

A beszerzési árak indexe (73,3) ezúttal nagyobb lett szeptemberhez képest, és az árak egyre erősebb ütemű növekedésére utal, harmadik hónapja. A szezonális kiigazításnak köszönhetően a júliusi csökkenést megelőző ötven hónapban emelkedést mutatott az index értéke.

A szállítási átfutási idő indexe (34,8) romlott, értéke 5,3 százalékponttal alacsonyabb a szeptemberinél, és e hónapban is az átfutási idők hosszabbodására utal. Októberben magasabb lett a vásárolt készletek mennyisége, de ennek az üteme még nem túl erős. A késztermékkészletek nagyobbak lettek az elmúlt hónaphoz képest.

A vásárolt készletek indexe (54,5) októberben erősödött.

A késztermékkészletek indexe (50,2) 0,7 százalékponttal lett nagyobb, és a készletmennyiség enyhe növekedésére utal. A külpiaci mutatók szeptemberhez képest eltérően változtak.

Az importindex (49,5) alacsonyabb lett, és enyhe szűkülést jelez.

Az exportindex értéke (49,2) emelkedett, de még az export enyhe szűkülésére utal.

A foglalkoztatási index (53,0) 2019-ben még jellemzően bővülést hozott. Most az előző hónaphoz képest 3,9 százalékponttal nagyobb az index értéke, és egy hónap szűkülés után javulást jelez első alkalommal.

Adjon visszajelzést!