BMI: Dinamikusabb bővülés novemberben

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított novemberi értéke: 51,9.

 

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított októberi értéke: 51,9.

Ez alapján a válaszadók az előző hónaphoz képest második hónapja kedvezőbb folyamatokról számoltak be, egy hónapos szűkülés után. Ennek oka továbbra is többrétű: a termelési és beszerzési alindexek értékei növekedtek, és továbbra is bővülést jeleznek, ahogyan az új rendelések alindexe is. A vásárolt készletek mennyisége és a foglalkoztatottság alindexei némileg csökkentek, de szintén további bővülésre utalnak. A BMI-t alkotó ötödik alindex, a szállítási átfutási idő értéke viszont még mindig rendkívül alacsonyan maradt, erősen közre játszva a BMI index alacsonyabb értékében. A 2020 november havi index nagyobb az októberi (50,2) értéknél, és a hetedik legalacsonyabb novemberi érték. November összességében átlagos hónap volt a korábbi években (az 1995 óta mért hosszú távú átlag értéke 52,6; a novembereké szintén). Az elmúlt három évben a novemberi átlag ennél magasabb volt (54,9), köszönhetően a 2017-es évek gyorsabb ütemének (58,4). Az idei érték így átlag alatti novemberi értéknek tekinthető 1995 óta.

Novemberben a részindexek többsége pozitív tartományban (50,0 pont felett) tartózkodott, és az indexértékek többsége nőtt októberhez képest.

Az ütem jobban változott, ezúttal 4,1 százalékponttal lett magasabb az új megrendelések indexe (57,3), és ezzel ötödször bővült a rendelésállomány 4 hónap szűkülés után.

A beszerzési mennyiség indexe (54,0) javult (3,8 százalékponttal nőtt) októberhez képest, és a beszerzett mennyiség további növekedésére utal.

A termelési mennyiség indexének (56,2) értéke 5,5 százalékponttal magasabb az előző hónaphoz viszonyítva.

A beszerzési árak indexe (71,0) ezúttal kisebb lett októberhez képest, de az árak erős ütemű növekedésére utal, negyedik hónapja. A szezonális kiigazításnak köszönhetően a júliusi csökkenést megelőző ötven hónapban emelkedést mutatott az index értéke.

A szállítási átfutási idő indexe (33,6) romlott, értéke 1,2 százalékponttal alacsonyabb az októberinél, és e hónapban is az átfutási idők hosszabbodására utal. Novemberben magasabb lett a vásárolt készletek mennyisége, de ennek az üteme némileg gyengült. A késztermékkészletek is nagyobbak lettek az elmúlt hónaphoz képest.

A vásárolt készletek indexe (53,6) novemberben gyengült.

A késztermékkészletek indexe (50,6) 0,4 százalékponttal lett nagyobb, és a készletmennyiség további enyhe növekedésére utal. A külpiaci mutatók októberhez képest hasonlóan változtak.

Az importindex (52,5) magasabb lett, és enyhe bővülést jelez.

Az exportindex értéke (54,8) emelkedett, és már az export bővülésére utal.

A foglalkoztatási index (50,8) 2019-ben még jellemzően bővülést hozott. Most az előző hónaphoz képest 2,2 százalékponttal kisebb az index értéke, de egy hónap szűkülés után javulást jelez második alkalommal.

Adjon visszajelzést!