Közeleg a külföldi áfa- visszatérítési kérelmek benyújtási határideje

A 2020. évi számlákra vonatkozóan 2021. szeptember 30-ig van lehetőségük a külföldi áfa-visszatérítési kérelmeik benyújtására azoknak a belföldi adóalanyoknak, akik áfalevonásra jogosultak, és az Európai Unió más tagállamában történő beszerzéseik után az áfát megfizették. A határidő azonban jogvesztő!

Gyakran előfordul, hogy társaságunk olyan tagállamban vesz igénybe szolgáltatást, vagy szerez be termékeket, ahol egyébként adóköteles gazdasági tevékenységet nem végez. Jó tudni, hogy ilyenkor az adóalany – feltételezve, hogy külföldi beszerzése a letelepedés országában folytatott, adólevonásra jogosító tevékenységét szolgálja – jogosult a külföldön megfizetett áfa összegének visszatérítésére. Az EU tagállamai mellett harmadik országbeli ügyletek kapcsán is lehetőség van áfa visszaigénylésre, amennyiben Magyarországgal viszonosság áll fenn (ilyen harmadik ország Svájc, Liechtenstein, Norvégia, Szerbia, valamint Törökország).

A külföldi áfa-visszatérítés folyamata az Európai Unió tagállamaiban letelepedett cégek számára egyablakos rendszerben működik, vagyis a kérelmeket a saját letelepedettségük szerinti adóhatósághoz kell benyújtaniuk. A belföldi adóalanyok a kérelmeiket az erre a célra rendszeresített ELEKAFA nyomtatványon, elektronikus úton nyújthatják be a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz, országonként külön-külön. A papíralapon benyújtott kérelmeket az adóhatóság érdemi vizsgálat nélkül, automatikusan elutasítja. Az említett harmadik országok kapcsán az egyablakos rendszer nem működik, esetükben közvetlenül kell benyújtani a kérelmet az adott állam adóhatóságához.

(mazars)