Átadták Magyarország első elektromos teherautóját

A Volvo Hungária Kft. 2021 szeptemberében adta át Magyarország első, sorozatban gyártott elektromos teherautóját, az elektromos Volvo FL modellt, amely mostantól Waberer’s csoport leányvállalata, a WSZL flottáját erősíti.

A teljes terheléssel mintegy 240 kilométer elektromos hatótávra képes teherautó átadása kiemelt fontosságú pillanat, hiszen az elektromos nehézgépjárművek által nemcsak az éghajlatváltozás megelőzése, de a tisztább és fenntarthatóbb fuvarozás felé is új utak nyílnak.

Az európai piacon 2019 óta érhetők el elektromos Volvo haszonjárművek, amelyek közül Magyarországon elsőként a kéttengelyes, nappali hálófülkével ellátott FL modell kapható elektromos hajtással. A Volvo Hungária Kft. képviselete a budapesti telephelyén adta át szeptember 17-én a Waberer’s csoportnak az első magyarországi szériában gyártott elektromos teherautót.

A most forgalomba állított, zárt dobozos felépítménnyel és emelőhátfallal ellátott, elektromos Volvo FL saját tömege 9 tonna. Rakfelülete 14 raklap kapacitású és 7,5 tonna rakomány szállítására képes. Meghajtását egy 200 kW teljesítményű és 425 Nm nyomatékú villanymotor szolgáltatja, amely egy 2 fokozatú sebességváltót használ a motor teljesítményének leghatékonyabb felhasználása érdekében. Így teljes terheléssel 220-240 kilométer hatótávon tud károsanyag-kibocsátás nélkül közlekedni.

Az átadott Volvo FL Electric modell négy darab, egyenként 66 kWh kapacitású akkumulátorral van felszerelve. Feltöltése 150 kW-os egyenáramú (DC) töltőről 2 óra, 22 kW-os normál hálózati töltővel 11 óra alatt megoldható. A fuvarozó cégek mindennapi életébe egy-egy hosszabb töltés is könnyen beiktatható, hiszen a kötelező napi pihenőidők erre lehetőséget adnak, de akár a rakodás ideje alatt is plusz értékes kilométerek nyerhetők.

Az elektromos Volvo FL teherautó átadása mindkét vállalat történetében kiemelt jelentőséggel bír, hiszen az elektromos nehézgépjárművek által nemcsak az éghajlatváltozás megelőzése, de a tisztább és fenntarthatóbb fuvarozás felé is új utak nyílnak. Ráadásul az elektromos teherautók és kamionok gyártása a Volvo Trucks klímapolitikájának részét is képezi, hiszen a célkitűzés szerint a vállalatnak 2040-re klímasemlegessé kell válnia.

Forrás: Járműipar