Mesterséges intelligencia-alapú gépi látás a gyártásban és a logisztikában

Az elmúlt években a gyártóknak számos új kihívással kellett szembenézniük. Mivel a különféle áruk iránti kereslet is nagymértékű növekedést mutat, így az ellátási láncot érintő biztonsági kérdések is még inkább előtérbe kerültek. A koronavírus-világjárvány pedig csak fokozta mindezt, mivel az online vásárlási trendek mind a gyártókra, mind a beszállítokra újabb feladatokat rónak.

Ennek megfelelően a biztonsági és működési követelmények is folyamatosan változnak. Az intelligens kamerák azonban nagy segítséget jelenthetnek. Az ilyen készülékekkel ugyanis eddig nem látott módon felügyelhetők és ellenőrizhetők a különféle biztonsági intézkedések. Nem beszélve a gyártási és logisztikai műveletek, folyamatok optimalizálásáról.

Az okoskamerák a dolgok internetével párosítva jól példázzák az automatizációban rejlő lehetőségeket. A mesterséges intelligencia (MI) és a megfelelő számítógépes processzorok kombinációjának segítségével az IoT-eszközökkel számos biztonsági és üzleti optimalizálási cél érhető el.

Az MI-t támogató videóelemző alkalmazások révén ugyanis a kamerák képesek észlelni az esetleges működési rendellenességeket, amelyekről azonnali riasztási küldenek a dolgozóknak. A fejlesztés azért is különösen fontos, mert szabad szemmel sok probléma nem látható. Ezek elsőre ugyan akár apróságnak is tűnhetnek, viszont valójában jelentős hatással lehetnek a műveletek hatékonyságára és az általános felhasználói élményre.

Fókuszban a munkavállalók biztonsága

Annak ellenére, hogy a gépek egyre több feladatot látnak el, a raktárakban és gyártóüzemekben változatlanul jelen van az emberi munkaerő. Márpedig amikor a targoncák nagy sebességgel haladnak el mellettük, vagy a robotok szédítő magasságokban mozgatják a nehéz konténereket, a dolgozók biztonságára ebből a szempontból is hatványozottan ügyelni kell.

Az első lépés tehát a biztonsági szabályok betartása és betartatása, mivel sok balesetet gondatlanság, a gépek nem megfelelő használata, emberi hiba vagy a biztonsági előírásokat be nem tartó személyzet okoz. A videóelemző alkalmazások segítségével az okoskamerák nyomon követhetik, hogy az alkalmazottak viselik-e a védőruhát, a láthatósági mellényt, a védőszemüveget, a megfelelő cipőt vagy védőövet.

Balesetek esetén pedig az intelligens, gépi intelligenciával is bíró technológia segíthet a korai felismerésben, amikor a válaszidő kritikus fontosságú lehet. A betörések és lopások megelőzéséhez hasonlóan a viselkedéselemzésre képes kamerák felismerik és azonnal jelzik az illetékeseknek, ha az alkalmazott például elesik vagy esetleg rázuhanna valami.

Mi a helyzet az ellátási lánccal?

A videóelemzés révén az ellátási lánc működése is biztonságosabbá és hatékonyabbá tehető, ami támogatja, hogy az áruk sikeresen, eredeti állapotukban szállíthatók ki a megfelelő helyre és az ügyfeleknek. Az okoskamerák segíthetnek nyomon követni a csomagolás állapotát a teljes ellátási lánc mentén. A gépi látás segítségével képesek felismerni a nyitott vagy sérült dobozokat, így még a rakodóállomásokon azonosíthatók a sérült csomagok, elkerülve ezzel azok felesleges szállítását.

Létesítményszinten pedig a sofőrök tájékoztatást kaphatnak az éppen üres rakodóterekről. De az okoskamerák a személyzetet is figyelmeztetik a beérkező és a távozó járműveket érintő esetleges fennakadásokról, amelyek késleltethetik a szállítást. A rendszámfelismerővel felszerelt kamerák pedig a be- és kilépéskezelést is megkönnyíthetik és növelhetik a biztonságot, mivel így csak az engedélyezett teherautók hajthatnak be a raktár területére.

A készletgazdálkodás és a termelés optimalizálása

Minél több árut mozgatnak és minél nagyobb a forgalom egy adott raktárházban, annál bonyolultabb az egyes termékekre és azok állapotára vonatkozó információk rögzítése. Az intelligens kamerák viszont a nagy készletek kezelésére is használhatók. Mindez például eredményesen megoldható kamerás drónokkal, amelyek a vonalkódok beolvasásával rögzítik az adatokat.

A kamerarendszer fontos szerephez juthat a beérkező és kimenő áruk valós idejű, méret és formátum szerinti felismerésében, segítve ezzel a dobozok, csomagok megfelelő szétválogatását, rendezését és tárolását.

A készülékeken futó üzleti intelligencia-alkalmazások pedig csökkenthetik az állásidőt azáltal, hogy előre látják az esetleges szüneteket vagy gyártási elakadásokat. Mivel valós időben figyelmeztetik a munkavállalókat, így ők azonnal megtehetik a szükséges intézkedéseket.

A teljes gyártási folyamatot elemző alkalmazások képesek felmérni a szűk gyártási keresztmetszeteket vagy esetleges késéseket is. A személyzet így ezáltal is optimalizálhatja is a gyártóüzem elrendezését.

 

Forrás: Security Magazine