Növekvő energia ár – hogyan hat a logisztikai piacra?

Az emelkedő energiaköltségek számos ágazatot érintenek, mivel a gáz-és villamosenergia nagy mértékű növekedése figyelhető meg.  A logisztikai az egyik olyan iparág, ahol a legtöbb energiát használják fel az egyes berendezések. Egyre inkább új, költséghatékony alternatívára van szükség, de mik a lehetőségek? A QLM szakmai kitekintése.

A járvány okozta ellátási lánc zavarait még nem sikerült teljesen leküzdenie az iparágnak, az orosz-ukrán háborús helyzet pedig csak tovább nehezítette a helyzetet.  A fa, a fém, a karton és a logisztikai iparágban jelentős alapanyagok többsége mellett a földgáz, az olaj és a villamos energia árainak növekedése is problémát okoz. A logisztikai cégeket elsősorban a raktározás során a hűtési, fűtési és a világítási rendszereken át érinti a probléma.

Kulcs: energiagazdálkodás

Az energiagazdálkodás kínálja a legnagyobb lehetőséget a jövedelmezőség javítására. Az új technológiák a hőmérséklet-szabályozás, az anyagmozgatás, a világítás és a vízgazdálkodás területén a raktári hatékonyság elengedhetetlen részei az energiafelhasználás szempontjából. A zöld, fenntartható energiatermelés kulcsfontosságú lehet a logisztikában, közép- és hosszútávon orvosolhatja az energia-válságot, továbbá pedig költséghatékonyabb megoldást nyújthat a logisztikai cégeknek.

„A gyakorlatban mit is jelenthet mindez? Például a hűtött raktárakban nagy mennyiségű áru van folyamatos mozgásban. Az ajtók vagy kapuk kinyitásakor hideg levegő távozik a hűtőtérből, és meleg, párás levegő jut be a hűtőtérbe. Ez rengeteg energiaveszteség. Az Egyesült Államok nem hűtött raktárai évente például átlagosan 6,1 kWh elektromos energiát és 14.150 joule földgázt használnak fel négyzetlábonként. Csak a világítás és a helyiségfűtés vagy hűtés a teljes energiafelhasználása körülbelül 76%-át teszik ki, így ezek a rendszerek kiváló energiamegtakarítási célpontok” – mondja Bérces Pál, a QLM cégcsoport tulajdonosa.

Automatizálás és LED

Jellemzően a gyártó-és raktárhelyiségek nyitott terek magas mennyezettel, gyakran nyitva hagyott szállító ajtókkal. Mindezek könnyen hőveszteséghez és energiapazarláshoz vezethetnek. Egy jelentés szerint a feldolgozóiparban számos vállalat 20 százalékot takaríthat meg fűtésszámláján (a teljes energiaköltség 4 százalékáig) a szükséges változtatások végrehajtásával. A szellőztetés viszont elengedhetetlen számos gyártási folyamathoz, éppen ezért érdemes ennél a berendezésnél is költséghatékony megoldásokat alkalmazni. A szellőztetőrendszer automatizálása nagyban befolyásolhatja az energiafelhasználást, hiszen csak akkor működik a rendszer, amikor valóban szükség van rá. Felesleges használata duplán pazarló lehet, mert a beáramló levegőt fel kell melegíteni.

A világítás az ipari vállalkozások energiaköltségének 10%-ért, a raktárakban pedig 65-95%-ért felelős. A LED lámpák rendelkeznek a legnagyobb hatásfokkal és a leghosszabb élettartammal is. A világítás berendezésének LED-ekre való cseréje akár 80%-kal költséghatékonyabb, mint a hagyományos izzók vagy a fénycsövek. De további előnye is van, többek között a kevesebb izzócsere a karbantartási költségeket is csökkenti, a LED-ek kevesebb hőt bocsátanak ki, ezáltal a hűtési számla is csökkenhet, valamint a lámpák szabályozhatók, így a raktár méretéhez és elrendezkedéséhez igazíthatók.

Egyre több vállalkozás kötelezi el magát az energiahatékonysági célok kihívásai mellett. A költségcsökkentés fontossága mellett a legtöbben tisztában vannak azzal, hogy milyen jó hírnévre tesz szert a szénlábnyom csökkentése és a vállalati társadalmi felelősségvállalás is.

Forrás: Arvalicom közleménye