A Raben Group 2022-ben: tizenöt piac ereje elég volt a sikerhez

Gazdasági stabilitást nem hozott ugyan, de a több mint 90 éves Raben Group számára így is sikeres év volt 2022. Többek között az osztrák Bexity akvizíciója és ezzel a tizenötödik európai piac megnyitása, jelentős flotta- és infrastrukturális beruházások, számos új nemzetközi összeköttetés létesítése és ambiciózus fenntarthatósági projektek jelzik, hogy a cégcsoport továbbra is lendületes fejlődési pályán halad.

A globális gazdaságot fenyegető kihívások az elmúlt évben sem szűntek meg, legfeljebb jellegükben változtak. A koronavírus-járványból fakadó nehézségeket nyersanyaghiány, rekordmértékű áremelkedés és megugró infláció váltotta, ami a fogyasztóktól a szolgáltatókon át az összes iparág gyártóiig gyakorlatilag mindenkit érintett. A szállítmányozási és logisztikai ágazat továbbá hosszú ideje küzd a gépkocsivezetők hiányával is. Mindemellett pedig az Ukrajnában zajló háború tragédiája is számos módon rázta meg a világot.

– A Raben Group szempontjából kétségtelenül nagyon jó évet zártunk. Az év első negyedében csatlakozott hozzánk Ausztria, így a Raben közössége immár 15 országot és 11 ezer főt számlál. Ez a növekedés elégedettségre ad okot – nem csupán a működésünk hatókörének bővülése, hanem a szolgáltatásaink további fejlesztése és javítása miatt is. Ehhez szükség volt az ügyfeleinkre, az üzleti partnereinkre, a beszállítóinkra, és a munkatársainkra, akiket úgy nevezünk: People with Drive – valamennyien hozzájárultak ehhez a sikerhez. Mindeközben a határ túloldalán olyasmi zajlik a szemünk előtt, aminek nem lenne szabad megtörténnie a szabad Európában, és mégis valóságos. Ukrajnában is vannak érdekeltségeink, és az ottani kollégáinkat különböző jótékonysági kezdeményezéseken keresztük igyekszünk segíteni – mondta Ewald Raben, a Raben Group vezérigazgatója. – Ezekben a nehéz időkben vállalatként sem csak az emberekre, hanem a környezetünkre is gondot fordítunk. Ennek jegyében tavaly számos fenntarthatósági projektet valósítottunk meg, szem előtt tartva a következő nemzedékeket, gyakran ügyfeleinket is bevonva. Hiszünk benne, hogy együtt többre vagyunk képesek.

A Raben Group által kiszolgált ágazatok megoszlása – a korábbiakhoz képest jórészt változatlanul – a következőképpen alakult: élelmiszeripar (26%), autóipar (20%), elektronika (19%), vegyipar (16%), kereskedelem (11%) és FMCG nem élelmiszer (8%). A cégcsoport által nyújtott szolgáltatások megoszlása szintén az előző évihez hasonló volt: a domináns (65%) közúti szállítmányozást a raktárlogisztika (11%), majd a teljeskocsi-rakományos és intermodális szállítás (9%), a frissáru-logisztika (6%), a tengeri és légi szállítmányozás (3%), a 4PL megoldások (3%) és egyéb szolgáltatások követik. A számos kihívás ellenére a logisztikai operátor 2 milliárd eurót meghaladó éves forgalmat könyvelhetett el.

– Alighogy megtanultunk együtt élni a koronavírussal és kidolgoztuk a működés új kereteit, Ukrajnában kitört a háború. Emellett a magas üzemanyagárakkal, az utóbbi időben pedig a növekvő gáz- és áramárakkal is meg kell küzdenünk. A raktározás költségeinek 21–23 százalékát a gázra és a villamos energiára fordított összegek teszik ki. A tevékenységünket tovább bonyolítják és drágítják az európai Mobilitási csomag rendelkezései – mondta Árvai Csaba, a Raben Trans European Hungary Kft. ügyvezető igazgatója. – Képesnek lenni alkalmazkodni a jelenlegi gazdasági és geopolitikai instabilitáshoz az egyik legnagyobb kihívás valamennyi vállalat, nem csupán a szállítmányozási és logisztikai iparban tevékenykedők számára. Különösen az elmúlt két év mutatta meg, hogy az ügyfeleink igényei, ezzel együtt a logisztika világa dinamikusan változik. A veszélyhelyzetben való reagálás sebessége, az ügyfelekkel fenntartott partnerség és a logisztikai lánc minden egyes szemét jellemző rugalmasság váltak az üzleti hatékonyság fokmérőivé – tette hozzá az ügyvezető igazgató.

A Raben Európában

Az elmúlt év legjelentősebb eseménye a Raben Group további bővülése volt. 2022 februárjában lezárult az akvizíció, amelynek keretében az osztrák Bexity részvényeinek 100 százaléka a korábbi tulajdonos Mutares Holdingtól a Raben tulajdonába került. Ennek eredményeként a vállalatcsoportnak már 15 országban vannak depói, az ügylettel pedig újabb több mint 500 munkatárssal és 16 telephellyel bővült a „család”. A Raben és a Bexity között több mint 10 éve áll fenn partneri kapcsolat, és a két vállalat közös vonása a „zöld” szemlélet a logisztikában – az osztrák cég számos terminálja közvetlen vasúti összeköttetéssel bír. Az új piac máris egy új depóval bővült: a Bécs déli részén fekvő Inzersdorfban a vállalat több mint 90 rakodókapuval felszerelt 17 ezer négyzetméternyi raktárat és 900 négyzetméternyi irodát, négy vasúti rámpát és mintegy 200 méternyi mellékvágányt magába foglaló együttest adott át. Ezáltal számos ágazat igényeit képes kielégíteni egy fenntartható szállítmányozási módozattal.

Folytatódó hazai fejlesztések

Kevesebb mint 100 kilométerre keletre, már a határ túloldalán egy másik létesítmény is felépült. 2022 márciusában Győrben egy 3000 négyzetméteres, bővíthető raktárat nyitottak meg, ahol az eltérő járműtípusok fel-és lerakását több különböző kialakítású rámpa és dokkoló könnyíti meg. Egy hónappal később Dunaharasztiban megkezdődött az új átrakóraktár építése is. Az épület csaknem 40, részben multifunkciós kapuval fogadja a teherautókat, és a meglévő terület mintegy 75 százalékával bővíti a rendelkezésre álló területet, nagyobb rugalmasságot és a növekvő áruforgalom hatékonyabb kezelését biztosítva.

A beruházások számát tekintve a tavalyi év rekordere az az ország, ahol a Raben története kezdődött. A hollandiai Etten-Leur-ben 25 ezer négyzetméteres, 38 574 paletta kapacitású raktárat, Hazerswoude-Doprban pedig 1250 négyzetméteres átrakóközpontot helyeztek üzembe a múlt évben, továbbá megkezdődött még egy, 13 ezer négyzetméteres raktár építése is. Ez nagy büszkeség az egész cégcsoport számára – ez lesz a 15 piac első zéró kibocsátású raktára, amelyet 2023 márciusában fejeznek be.

Az észtországi leányvállalat az év közepe óta IFS Logistics 2.3, az élelmiszertermékek szabályozott hőmérsékleten történő szállítására jogosító szolgáltatói tanúsítvánnyal rendelkezik. Ennek köszönhetően a Raben Eesti OÜ nemcsak meglévő szolgáltatásait, hanem ügyfélportfólióját is tovább bővítheti.

Említésre érdemesek azok a megoldások, amelyeket a vállalat a szállítmányozási, logisztikai iparágban tapasztalható munkaerőhiány miatti nehézségek részbeni csökkentésére vezetett be. A Raben Group következetesen fektet a robotizált folyamatautomatizációba, és 2022-re már több mint 140 folyamatot robotok végeztek. Ez a gyakorlat tehermentesíti a munkavállalókat az egysíkú, ismétlődő feladatok alól, így a képességeiket kreatívabb, a fejlődésüket jobban szolgáló projektekben hasznosíthatják.

Az infrastruktúra fejlesztésével párhuzamosan a Raben Group folytatta nagyszabású, az öreg kontinensen meglévő összeköttetéseinek kiterjesztését és újjászervezését célzó projektjét. Ez a folyamat 2018-ban Németországban indult, és 2021-ben lépett kulcsfontosságú fázisba, kilenc közép-kelet-európai, illetve balti ország bevonása nyomán. A gazdasági helyzet és az ügyfelek igényeinek változásaira reagálva, egyszersmind figyelembe véve az akvizíciókat és beruházásokat, a vállalat a felvásárolt cégek disztribúciós hálózatait saját rendszerébe integrálja, és további járatokat is indít. 2022 végére a Rabennek több mint 600 nemzetközi összeköttetése működött Európán belül, köztük 180 úgynevezett gyűjtőszállítmányozási gerincjárat Bulgária, Románia, Magyarország, Szlovákia, Csehország, Lengyelország, Litvánia, Lettország és Észtország között. Csak az elmúlt 12 hónapban a cégcsoport 40 új vonalat indított ebben a térségben, amely kiemelten fontos a csoport számára. Ehhez az is hozzájárult, hogy az egyes országok legkisebb telephelyeit is közvetlenül bekapcsolták a nemzetközi áruforgalomba.

– Közép-Kelet-Európa a legfontosabb térséggé válik, és felülmúlta az eddig priorizált lengyel–német viszonylat forgalmát is, ami, a válság első jelei ellenére 10 százalékos növekedést mutatott a szállított árumennyiséget tekintve. Mindezt a csaknem 130 napi gyűjtőjáratunknak köszönhetjük, amelyeket folyamatosan figyelemmel kísérünk, és igazodunk az áruáramlás változásaihoz. – mondta Łukasz Lubanski, a Raben Group üzletfejlesztési igazgatója. – Ennél is fontosabb azonban, hogy a múlt év második felében jelentős infrastruktúrafejlesztési beruházásokat indítottunk Csehországban és Németországban, amelyektől az várjuk, hogy a következő negyedévekben nagy hatással lesznek a vállalat fejlődésére, és arra, ahogyan a németországi export- és importforgalmat kezelni tudja többek között Olaszország, Ausztria, Görögország, Csehország, Szlovákia, Magyarország, Románia és Bulgária viszonylatában. Ez a piac és az ügyfelek elvárásaira adott válasz a változó gazdasági környezet és a globális logisztikai láncokban történő elmozdulások közepette.

Azáltal, hogy új összeköttetések megteremtésére összpontosít, a Raben Európa még több pontját éri el közvetlenül, és még fontosabb, hogy nem csak a legnagyobb, hanem kisebb gazdasági központokat is.

A Raben Németországban

Németországban az elmúlt tizenkét hónap a helyi gyűjtőhálózat további fejlesztésének, új nemzetközi összeköttetések kialakításának és az infrastruktúra fejlesztésének jegyében telt. Márciusban kezdődött egy új depó építése a Hessen tartománybeli Herbornban, ez a közeli Haigerben működő korábbi telephelyet váltja ki, és mintegy 60 főnek ad munkát. A 28 360 négyzetméteres (5600 négyzetméter átrakó kapacitást magában foglaló) logisztikai központot 2023 januárjában adták át.

Alsó-Szászországban a cég Langenhagenből Sarstedtbe helyezte át a depóját, az új létesítmény 35 800 négyzetméteren 40 ezer palettányi áru befogadására alkalmas – ez több mint tízszeres kapacitás az előző helyszínhez képest. A logisztikai központ megnövelt kapacitást biztosít a fogyasztási cikkek, autó- és vegyipari áruk kezeléséhez, valamint bőséges teret a raktárlogisztikai szolgáltatások végzéséhez.

További beruházások is zajlanak, amelyek szintén hozzájárulnak a nemzetközi áruforgalom lebonyolításának javításához a Raben hálózatában.

A Raben Lengyelországban

Tavaly egy új helyszín került fel a Raben lengyelországi térképére. A vállalat ezúttal Varsóban nyitott depót. A novemberben átadott 7500 négyzetméteres cross-dock (átrakó) raktárat 71 dokkolókapuval látták el, és olyan innovatív megoldások támogatják az alacsony szintű emissziót, valamint az energia- és munkahatékonyságot, mint a természetes fényt hasznosító felülvilágítók, a mozgásérzékelők által vezérelt LED világítás vagy a lítiumionos targoncák. A létesítmény mintegy 250 főnek ad munkát. Ez nem csupán átrakásra szolgáló helyszín, hanem nemzetközi platform is egyben – a Baltikumba és Finnországba induló kamionok kiindulóhelye.

2022 utolsó negyedévében egy másik beruházás is megvalósult Grodzisk Mazowieckiben, ahol egy szabályozott hőmérsékletű raktár épült a Frash Logistics brand alatt. A bővítés eredményeképpen a logisztikai központ kapacitása 18 564 négyzetméter (3340 négyzetméter cross-dock és 15 224 négyzetméter magasraktár), itt csaknem 23 ezer raklapnyi áru tárolható 0 és 2 (ultrafriss zóna), illetve 0 és 6 Celsius-fok között. A raktárban korszerű, környezetbarát, ammóniaalapú rendszert alakítottak ki, amely egyidejűleg akár fűtésre is alkalmas 15 Celsius-fokig. Emellett lítiumionos targoncákat és önhordó rakodórámpákat telepítettek.

Fenntarthatóság és befektetés

A fenntarthatóság terén a Raben Group tevékenységét az egy évvel korábban kidolgozott stratégia határozta meg, a környezeti, társadalmi és irányítási (ESG) tényezők figyelembevételével. A vállalat csatlakozott a Tudományos Alapú Célkitűzések kezdeményezéshez (SBTi), és a korábbiaknál ambiciózusabb dekarbonizációs célokat fogalmazott meg. A Raben Group rövid távra a Scope 1 (a vállalat saját flottája) és Scope 2 (az épületek és a raktári infrastruktúra fenntartása) szintű kibocsátás 38,7 százalékos csökkenését tűzte ki 2030-ig a 2020-as értékekhez képest. Ezenfelül elkötelezte magát amellett is, hogy állandó fuvarozó alvállalkozóit – akik együttesen az egyéb közvetett, azaz Scope 3 kibocsátás 77 százalékáért felelősek – 2026-ig szintén bevonja a klímaváltozás elleni küzdelembe, és őket is a tudományos ismeretekkel összhangban álló emissziócsökkentési célok kitűzésére ösztönzi.

A meglévő létesítményekben bevezetett klímabarát megoldások és az új épületek karbonszegény célok szerinti megvalósítása hozzájárult a Scope 2 célkitűzések teljesítéséhez. A Scope 1 eredmények eléréséhez az Euro VI szabványoknak megfelelő flotta fejlesztésével jut közelebb a vállalat. A járműállomány dekarbonizációja terén a Raben Group újabb fontos lépést tett a Volvo Trucks és az IKEA Industry oldalán. A közös projekt keretében kibocsátásmentes elektromos kamionokat üzemeltetnek az ügyfél szállítási hálózatában. Az első e-kamion múlt ősszel indult útnak a pilot projekt első szakaszában. A Volvo FM jármű az IKEA Industry két, egymástól 12 kilométerre, Zbąszynek és Babimość városában lévő gyára közötti belső áruforgalom lebonyolítását végzi, az üzemekben megújuló forrásból származó villamos energiával töltik fel. A közeli tervek között a flottatovábbi elektrifikációs megoldások is szerepelnek.

Csehországban, Dvůr Králové nad Labemnél 2022 októberében hivatalosan megkezdődött egy fehér gólyáknak szánt oázis kialakítása – ez a projekt nyerte a Raben Group fennállásának 90. évfordulója alkalmából 2021-ben rendezett ökoszavazást. Az összes engedély megszerzése után a helyi vállalat megszervezte az első önkéntes napot, amelynek során a Raben Logistics Czech munkatársai a helyi közösséggel együtt megtisztították a területet a nádtól és egyéb biomasszától, hogy előkészítsék a helyszínt a kis tavak megújítására.

A Raben Group hagyományosan megemlékezett a nélkülözőkről is: a Karácsonyi Konvoj decemberben ismét útnak indult. Negyvenöt teherautó összesen 132 606 ajándékcsomagot gyűjtött össze a Raben 13 németországi depójából, és Bulgáriában, Moldovában, Romániában, Lengyelországban és Ukrajnában élő gyerekeknek juttatták el.

Lengyelországban a Raben negyedik alkalommal állt logisztikai partnerként a Noble Gift kezdeményezés mellé a Csodák Hétvégéje idején, amikor a leginkább nélkülözőket szervezett formában segítik a karácsony előtti időszakban. Ezenfelül a vállalat júniusban csatlakozott a projekt különleges változatához, az ukrajnai családok számára szervezett Solidarity Gifthez is. A hozzájárulás részeként a vállalat járműveket, gépkocsivezetőket és logisztikai specialistákat bocsátott rendelkezésre, és szakmai tapasztalatát adta a szállítmányok megszervezéséhez.

 

Forrás: A Raben közleménye