27. KÖVET Konferencia – ESG – megmenti a világot?

Energiakrízis, háború, egyszer megaaszály, másszor villámárvíz. A nagyvállalatoknak és a döntéshozóknak látszólag kisebb gondja is nagyobb, mint a fenntarthatóság, ESG. Valójában pontosan most válnak élessé fel a felelős vállalati magatartás takarékossági és helyi biztonsági belső előnyei és pozitív externáliái. A KÖVET pl. Ablakon Bedobott Pénz programján keresztül közel három évtizede mutatja be hitelesen a megelőző környezetvédelem példáit, eszközeit.

Az ESG rövidítés, az angol Environment (környezettudatosság), Social (társadalmi felelősség), és Governance (vállalatvezetés) szavakból ered, ami meghatározza az ilyen befektetések szempontrendszerét. Évtizedek óta ismert társadalmilag felelős befektetések vagy zöld pénzügyek néven, most mégis mint új elvárás és lehetőség jelenik meg, elsősorban a tőzsdei cégekre vonatkozóan. Ettől hangos a piac. Hazánkban olyan mértékadó szervezetek foglalkozna a témával, mint az MNB, a Deloitte vagy a Portfolio.hu.

Sokan üzleti lehetőséget látnak benne, mások a fenntarthatóság hatékony beemelését a vállalati kultúrába. Ám többen szkeptikusak: „Ez ugyanaz, amiről eddig is beszéltünk, csak új, divatos néven.” Mások szerint az egész „sok hűhó semmiért.” Az Economist 2022 júliusában cikksorozattal támadta ezt a vállalati fenntarthatósági mozgalmat (BSM), címlapra emelve állítását: „Három betű, amely nem fogja megmenteni a világot.” Érvelésük szerint az S és a G nyugodtan elhagyható, mert csak bonyolítja a dolgot, az E pedig Environment-től Emission-re cserélendő. Magyarul elég foglalkoznunk a globális felmelegedés kérdéseivel, s a légnemű kibocsátásokkal. Bár a lap kiegyensúlyozott és komoly érveket hoz fel, ezzel gyakorlatilag visszatérnénk az 1980-as évek csővégi megoldásaihoz. Pedig a bolygó határai kutatás (ld. Lépések 2022/II. szám) „csak” az 5. legsúlyosabb globális környezeti problémaként számszerűsíti a klímaváltozást.

Ám a kérdések nem megkerülhetők, különösen az azóta kirobbant energiaválság fényében. Mi is valójában az ESG, mik az alapdokumentumai, szabványai? Van egységes módszertana és tanúsítása? Új dolog-e vagy belesimul a BSM mozgalomba, mely kezdődött a recyclinggal, folytatódott a tisztább termeléssel s újabban a körforgásos gazdasággal, s reinkarnálódott 18 különböző név alatt az elmúlt három évtizedben? Hoz-e valódi változást a hazai cégek életében, vagy papírtigris marad? Ha hoz, akkor csak a tőzsdén jegyzetteknél, vagy a KKV-knál is? Ezeket a kérdéseket szeretnénk körbejárni a téma vezető szakértőivel és vállalati, civil érintettekkel.

(a regisztrációt követően küldünk zoom linket a közvetítéshez)

PROGRAM
9:00-9:30 Érkezés és regisztráció
9:30-10:20 Köszöntések és bevezető
9:30-9:40 Herner Katalin, a KÖVET ügyvezető igazgatója
9:40-9:50 Prof. Dr. Tóth Gergely, a KÖVET főtitkára
9:50-10:10 Kovács Bálint, A Stradamus ZRt. igazgatója: Hazai zöldfinanszírozási tapasztalatok és kihívások
10:10-11:40 I. műhely: ESG – Mi is vagy? Levezető elnök: Haás László, a Capital and Credit Partners vezérigazgatója
10:10-10:25 Sávoly-Hatta Anita, a PwC Magyarország könyvvizsgálati üzletágának igazgatója:  Az ESG-vel foglalkozzanak a nagyok?
10:25-10:40 Jenei Attila, a Denkstatt ügyvezetője: A zöld történetektől a standardizált kockázatértékelésig
10:40-11:20 Műhelybeszélgetés a felkért előadók és a közönség részvételével.Kérdések: Mi pontosan az ESG, mik az alapdokumentumai, szabványai? Van egységes módszertana és tanúsítása, képzései?

Felkért hozzászóló: Tóth Gabriella, RTG Vállalati Felelősség Kft.

11:20-11:40 Litkai Gergely, a Dumaszínház alapító tulajdonosa: Fenntarthatóság – Fogalmi bevezetés abba, amiről fogalmunk sincs
11:40-12:00 Kávészünet
12:00-13:30 II. műhely: ESG – Mit is várhatok tőled? Lev. elnök: Tóth Gergely, KÖVET főtitkár
12:00-12:15 Dr. Szalay Rita, az ESG Capital Solutions Kft. ügyvezető igazgatója, a BÉT külső ESG tanácsadója: A fenntartható növekedés finanszírozásának európai akcióterve, szabályozási keretei
12:15-13:30 Műhelybeszélgetés a felkért előadók és a közönség részvételével.Kérdések: Hoz valódi változást a hazai cégek életében az ESG, vagy papírtigris marad? Csak a tőzsdén jegyzett cégeket érinti, a pénzügyi szolgáltatókat, vagy akár a KKV-ket is?

Felkért hozzászólók:
Sass Pál, ügyvezető igazgató, MFB Zrt.
Dr. Győri Zsuzsanna, egyetemi docens, Budapesti Gazdasági Egyetem

13:30-14:30 Ebédszünet
14:30-16:00 III. műhely: ESG – Minek is nevezzelek? Lev. elnök: Herner Katalin
14:30-14:45 Prof. Dr. Tóth Gergely, a KÖVET főtitkára: Kezdetben volt a recycling – 50 év vállalati fenntarthatósági mozgalmai 18 név alatt
14:45-15:00 Szilágyi Artúr, a WWF éghajlatvédelmi szakértőjeZöldrefestés: a jó, a rossz és a csúf 
15:00-16:00 Műhelybeszélgetés a felkért előadók és a közönség részvételével.Kérdések: Belesimul-e az ESG a vállalati fenntarthatósági mozgalmak (BSM) sorába, mely kezdődött a hulladékminimalizálással, folytatódott a tisztább termeléssel s újabban a körforgásos gazdasággal, s reinkarnálódott 18 különböző név alatt az elmúlt három évtizedben? Fenntarthatóbb lesz-e tőle a világ?

Felkért hozzászóló: Ódor Erzsébet, ügyvezető igazgató, Pátriapharma Kft., a KÖVET Elnöke

16:00-16:10 Összefoglaló, a hivatalos program zárása
16:15-17:00 KÖVET Kávéház (kötetlen B2B beszélgetés a résztvevőkkel)
A helyszínen előre leadott igények alapján lehetőségeink szerint le is szervezünk beszélgetést az érintettekkel.

A programváltozás jogát a szervezők fenntartják!
Regisztráció