Mi a különbség a raktárbérlés és a bérraktározás között? Melyik mire való?

Bármilyen gyártói vagy kereskedelmi tevékenység esetén szükség lehet akár az alapanyag, akár a késztermék tárolására. A vállalkozások ezt vagy saját raktárbázis fenntartásával tudják megoldani, vagy bérelt kapacitással, ami akár a termék szezonalitásához is tud igazodni. Természetesen a két megoldás ötvözése is lehetséges, ami során a saját raktár mellé állandóan vagy időszakosan vesz igénybe a vállalkozás tárolókapacitást máshol. Akár raktárbérléssel, akár bérraktározással kielégíthetőek így a vállalkozások logisztikai igényei, de érdemes tudni, hogy a két fogalom nem teljesen ugyanazt a szolgáltatást fedi le.

 

Raktárbérlés – a helyszűke megoldása

 A raktárbérlés során a bérlő magát a raktárat bérli, a tárolóhely felett kizárólagos kontrollja van. Egyedül az általa használt áruk kerülnek a raktárba, a logisztikai folyamatokat saját rendszere alapján saját maga, saját alkalmazottai végzik. A raktárkészlet mennyiségi és minőségi állapotáért, a készletnyilvántartásért a bérlő kizárólagosan felel.

A raktárbérlés előnye, hogy a vállalkozónak nem kell felépítenie egy raktárbázis infrastruktúráját, azt meghatározott havi díjért használhatja. A cég igényeinek változásával új raktárakat bérelhet vagy zárhat be, ennek költsége töredéke a saját tulajdonú raktárak vásárlásának, átalakításának vagy éppen bezárásának.

A raktárbérlés abban az esetben jó választás, ha a vállalkozó olyan raktárat szeretne, ahol csak a saját áruja található, nem kell másokhoz alkalmazkodnia és a vállalkozás munkavállalói képesek a logisztikai folyamatok ellátására. Ha van saját tulajdonú raktára is a vállalkozásnak, akkor előny, ha a bérelt raktár ennek közelében található, hiszen így a saját alkalmazottak munkavégzési helye könnyebben átcsoportosítható, illetve a specializált folyamatok (címkézés, szállításra előkészítés stb.) továbbra is maradhatnak a cég logisztikai bázisán.

A raktárbérlés a tárolókapacitás szűkösségére kínál megoldást.

 

Bérraktározás – a logisztikai feladatok megoldása

 A bérraktározás a logisztikai feladatok kiszervezését jelenti. A bérraktározás során egy szerződés alapján a bérraktározást vállaló szolgáltató szervezi meg a raktári logisztikai feladatokat egy általa használt bázison. A bérlőnek nincsenek alkalmazottai, a feladatokat a szolgáltató munkavállalói végzik. A bérlőnek rálátása van a raktári folyamatokra, de nem ő koordinálja azokat. A bérraktározott áru nyilvántartása, mennyiségi hiányai és a raktározás esetleges hibáiból adódó állapotromlások a logisztikai szolgáltató felelősségi körébe tartoznak. Egy raktárban több bérlő áruját is kezelik egyszerre.

A bérraktározás szintén rendelkezik azzal az előnnyel, mint a raktárbérlés, azaz a vállalkozót nem terheli a logisztikai bázis kiépítésének költsége. A bérraktározás esetén nem csak a kiépítés, de az általános üzemeltetés költségei sem terhelik a bérlőt, aki csak azokért a szolgáltatásokért fizet, amit igénybe is vesz, nem kell saját alkalmazotti csapatot fenntartania. A bérraktározás tehát kevesebb kontrollt jelent, de jóval rugalmasabb: akár csak néhány polcsor is bérelhető és ha napi egy-két órát foglalkozik csak a szolgáltató az árukészlettel, akkor sem kell egy alkalmazott teljes bérét fizetni. A bérraktározás tartalmazhat kiegészítő szolgáltatásokat, mind az áru mozgatása, igény szerint címkézése vagy akár komissiózása.

A bérraktározás abban az esetben jó megoldás, ha a vállalkozó nem tudja vagy nem szeretné tárolni és kezelni árukészletét, vagy annak egy részét, így az összes ehhez kapcsolódó logisztikai feladatra keres megoldást. A bérraktározás akár rövid távon is rugalmasan tud igazodni a vállalkozói elvárásokhoz, az ár a raktározott áru konkrét mennyiségétől és a valóban elvégzett raktári tevékenységektől függ. A rugalmasságért és az átvett feladatok elvégzéséért cserébe a vállalkozó is elfogadja, hogy a logisztikai szolgáltató más termékeket is kezel ugyanazon a raktárbázison, ugyanazokkal az alkalmazottakkal. Ennek a rendszernek köszönhetően tud a logisztikai szolgáltató kedvező árakat kínálni.

A bérraktározás során a logisztikai folyamatok üzemeltetése a szolgáltató feladata, aki így kifejezetten érdekelt abban, hogy a leghatékonyabb rendszert építse ki bázisán. A folyamatos fejlesztéssel tud egyre jobb szolgáltatást nyújtani reális áron. A minőségi szolgáltatás nyújtása pedig garancia számára is beruházásai megtérülésére.

A bérraktározás a logisztikai feladatok elvégzésére kínál megoldást.

 

Raktárbérlés vagy bérraktározás – összehasonlítás

Kinek a tulajdonában van a raktár?

Mind a raktárbérlés, mind a bérraktározás esetén a logisztikai szolgáltató tulajdonában van a raktár.

Ki építette ki a logisztikai bázist?

Mind a raktárbérlés, mind a bérraktározás esetén a logisztikai központ kiépítésének terhét a szolgáltató viselte.

Mekkora területet bérel a raktárban a vállalkozó?

A raktárbérlés esetén meghatározott tárolóhelyet, gyakran egész raktárcsarnokot. Bérraktározás esetén csak a konkrétan használt tárolókapacitást.

Ki végzi a logisztikai feladatokat a raktárban?

Raktárbérlés esetén a bérlő, bérraktározás esetén a logisztikai szolgáltató.

Ki alkalmazza a raktári dolgozókat?

Raktárbérlés esetén a bérlő, bérraktározás esetén a logisztikai szolgáltató.

Kinek az áruja van a raktárban?

Raktárbérlés esetén kizárólag a bérlőé, bérraktározás esetén a bérlő erre nincs hatással, a logisztikai szolgáltató határozza meg, kinek az áruját kezeli még azonos raktárban.

Ki felel az árukészletért?

 Raktárbérlés esetén a bérlő, bérraktározás esetén a logisztikai szolgáltató.

Miért fizet a bérlő?

Raktárbérlés esetén a raktárcsarnokért függetlenül annak kihasználtságától, bérraktározás esetén a használt tárolókapacitásért és a ténylegesen elvégzett logisztikai feladatokért.

Ki végzi a raktári fejlesztéseket?

Általában mindkét esetben a logisztikai szolgáltató, a különbség csak az, hogy a bérraktározás esetén saját munkavégzésének hatékonyságát növeli, ezért sokkal inkább érdekelt a legmodernebb technológia alkalmazásában. Raktárbérlés esetén köthető olyan szerződés, ami a fejlesztések egy részét a bérlő hatáskörébe helyezi.

Mindenki számára elérhető a legmodernebb technológia

Feljebb már szóltunk arról, hogy amíg a raktárbérlés a tárolókapacitás szűkösségére kínál megoldást, addig a bérraktározás a logisztikai feladatok elvégzésére. Nem mindegy azonban, hogy milyen színvonalon, milyen technológiával történik a munkavégzés. A bérraktározást kínáló logisztikai szolgáltatóknak érdekük, hogy a legmodernebb eszközöket alkalmazzák. Napjainkban a robotizáció jelenti a legmodernebb és legfenntarthatóbb raktári technológiát. Ezen rendszerek kiépítése csak megfelelő méret és kihasználtság esetén gazdaságos, azaz kisebb saját raktárban nem éri meg alkalmazni azokat. Ezért a logisztika területén a kisebb vállalkozások folyamatos versenyhátrányban vannak a nagyobb cégekkel szemben.

Erre is megoldást kínál a bérraktározás, hiszen a közösen használt raktárban már megéri alkalmazni a modern technológiát, a versenyhátrány pedig előnnyé is válhat, hiszen a kisebb vállalkozások valóban csak azokért a szolgáltatásokért fizetnek a robotizált környezetben is, amit igénybe vesznek. A bérraktározás következtében a legkisebb vállalkozások is ugyanazt a modern logisztikai technológiát alkalmazhatják megfizethető áron, amit a legnagyobb multinacionális vállalkozások. A modern technológia költséghatékony közös használatán alapul a fulfillment szolgáltatás is, ami webáruházak igényeire szabott kiterjesztett módja a bérraktározásnak.

Egy ilyen raktár léte esetén a bérraktározás azon vállalkozásoknak is megfontolandó választás, akik egyébként képesek lennének ellátni logisztikai feladataikat. Számukra a bérraktározás ebben az esetben nem egy meglévő nehézségük megoldási lehetősége, hanem vállalkozásuk minőségfejlesztése. A bérraktározás egy robotizált logisztikai központban tudatos választás is lehet a versenyképesség növelése érdekében.

(X)