BMI: Enyhébb zsugorodás júliusban

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított júliusi  értéke: 45,7.

A válaszadók az előző hónaphoz képest folytatódó visszaesésről számoltak be. A júniusi markáns szűkülést követően júliusban enyhébb zsugorodást figyelhetünk meg. A részindexek vegyesen változtak az előző hónaphoz képest, többségük a recessziós tartományban áll. Az új rendelések mennyisége csökkent, ám az indexérték 1,1 százalékponttal növekedett. A termelési mennyiség index enyhe bővülést jelez, az e havi indexérték 0,1 százalékponttal emelkedett június után. A foglalkoztatás indexe ismét 50 pont felett áll, az indexérték 2,4 százalékponttal nőtt júniust követően. A szállítási átfutási idő index tartósan 50 pont alatt maradt, ugyanakkor értéke 4,8 százalékponttal nőtt. A vásárolt készletek index szintén szűkülést mutat, az index értéke 0,9 százalékponttal csökkent e hónapban. A külpiaci mutatók hosszantartó bővülést követően zsugorodást mutatnak. Az import indexe 4,2 százalékponttal, az exporté 2,5 százalékponttal esett vissza e hónapban. A beszerzési árak csökkentek, az index értéke 7,6 százalékponttal esett vissza. A beszerzési mennyiség index 5,5 ponttal emelkedett. A késztermékkészletek indexe 1,6 százalékponttal csökkent ebben a hónapban. A 2023 júliusi BMI index alacsonyabb a júniusi (44,6) értéknél. Július átlag alatti hónapnak számít (az 1995 óta mért hosszú távú átlag értéke 52,6; a júliusi értékeké 52,3). A most mért szezonálisan kiigazított BMI indexérték a legalacsonyabb júliusi érték.

 

Júliusban a részindexek többsége a recessziós tartományban (50,0 pont alatt) tartózkodott. A részindexek vegyesen változtak, 7,6 százalékpontos csökkenés ezúttal a legnagyobb mértékű változás. E hónapban 1,1 százalékponttal nőtt az új megrendelések indexe (46,4), az új rendelésállomány második hónapja mutat szűkülést. A beszerzési mennyiség indexe (44,5) 5,5 százalékponttal magasabb, mint a júniusi részindex, ennek ellenére a beszerzett mennyiség csökkenésére utal. A termelési mennyiség indexének (50,1) értéke 0,1 százalékponttal esett vissza ebben a hónapban. A beszerzési árak indexe (45,0) 7,6 ponttal esett vissza, értéke az árak csökkenésére utal egy harmincöt hónapig tartó áremelkedési tendencia után.

A szállítási átfutási idő index (47,9) értéke 4,8 százalékponttal magasabb, e hónapban továbbra is az átfutási idők hosszabbodására utal. Visszaesett a vásárolt készletek mennyisége (42,5), az index 0,9 ponttal csökkent. A késztermékkészletek indexe (42,3) 1,6 százalékponttal esett vissza a friss adatok szerint, amely e készletfajta csökkenését mutatja. A külpiaci mutatók közül az importindex (41,1) 4,2 százalékponttal alacsonyabb, míg az exportindex értéke (42,6) 2,5 százalékponttal csökkent júniushoz képest. A foglalkoztatási index (51,6) 2,4 százalékponttal emelkedett és ismét bővülést mutat júliusban.