Ünnepélyes keretek között nyitotta meg a Dachser új magasraktárát Memmingenben

Teljesen automatizált és klímabarát az új raktár

 

Június végén a Dachser mintegy 100 vendéggel együtt ünnepelte új magasraktárának megnyitóját Memmingenben. A létesítményt az elmúlt hónapokban fokozatosan helyezték üzembe. A Dachser politikai döntéshozókat, a közigazgatás és az ipar képviselőit hívta meg, hogy megnézzék az új létesítményt Dél-Németországban. A logisztikai szolgáltató mintegy 30 millió eurót fektetett a teljesen automatizált raktár létrehozásába.

 

Az új logisztikai centrum építése 2021. tavaszán kezdődött. Egy 2700 m² alapterületű előépületből és egy szomszédos magasraktárból áll, amely 7500 m² logisztikai területet biztosít. A raktár viszonylag kis területet foglal el, ám 32 méteres magasságának köszönhetően 52 000 raklapnyi nem hűtött élelmiszer és élelmiszer-csomagolóanyag számára biztosít helyet. Emellett egy 2 300 m² alapterületű félemelettel is rendelkezik a kézi komissiózási és az egyéb, hozzáadott értéket képviselő szolgáltatások, mint például a termékcímkézés vagy display-építés számára.

A Dachser allgäui logisztikai központja a vállalat világszinten legnagyobb ilyen jellegű létesítménye. Az új logisztikai létesítmény üzembe helyezésével a családi tulajdonban lévő cég összesen több mint 200.000 raklaphelyet kínál Memmingenben.

„Az új raktárat úgy terveztük meg, hogy a régió ügyfeleinek növekvő igényéit maradéktalanul kiszolgálhassuk” – magyarázza Thomas Henkel, a Dachser allgäu-i logisztikai központjának memmingeni ügyvezetője. „Építésénél az automatizálás és a fenntarthatóság állt a középpontban.” A raklapok raktározása és kitárolása például teljesen automatizált. Óránként akár 400 raklap – vagy napi 5000 raklap – bejövő és kimenő áru is kezelhető a 22 be- és kirakodókapun keresztül. Ezt olyan funkciók teszik lehetővé, mint az automatizált kirakodórendszerek, egy automatizált raklapkezelő állomás és nyolc sínvezérelt állványkezelő a magasraktárban.

„A Dachser számára a memmingeni magasraktár az elmúlt évek egyik legfontosabb új létesítményprojektje. A legmodernebb automatizálási technológiát és a legújabb fenntarthatósági koncepciókat egyesíti hálózatunk és munkatársaink szakértelmére alapozva” – mondta Burkhard Eling, a Dachser vezérigazgatója. „Ez a beruházás nemcsak a memmingeni telephely, hanem a Dachser egészének is előnyére válik.”

 

Energia tiszta forrásokból

A fenntartható működés koncepciója szerint a raktár a CO2-kibocsátás minimalizálására törekszik. A magasraktár üzemeltetéséhez szükséges energia nagy részét egy körülbelül egy megawatt teljesítményű tetőtéri fotovoltaikus rendszer termeli. Amikor további villamosenergiára van szükség, akkor a Dachser 100 százalékban megújuló víz- és szélenergiát szerez be a közhálózatból. Ezenkívül a raktár egy regionális hőerőmű energiahatékony távfűtési rendszeréből nyeri a hőt.

 

Magyarországi kapcsolódás

A magyarországi Dachser életében is meghatározó szerepet játszik Németország déli része, ahol az új raktár helyezkedik el. A napi kilenc német desztinációjú járatból három ebbe a régióba megy (München, Langenau/Ulm és Kornwestheim).