Vasúti logisztikai vállalatban szerzett többséget a Waberer’s Csoport 

Újabb akvizíciót zárt sikeresen a Waberer’s Csoport, miután felvásárolta a Petrolsped Csoport, Magyarország egyik vezető, Európában is aktív vasúti logisztikai szolgáltató társaságának 51 százalékát. Stratégiai céljainak megfelelően a lépéssel a Waberer’s belépett abba a speciális szállítmányozási szegmensbe, mely jelenleg döntően vasúti szolgáltatásokat vesz igénybe.  

 

 

A Waberer’s International lezárta a Petrolsped Csoport többségi, 51 százalékos részesedésének felvásárlását, így Magyarország egyik vezető vasúti logisztikai szolgáltató társaságának akvizíciójával belépett abba a speciális szállítmányozási szegmensbe, mely jelenleg döntően vasúti szolgáltatásokat vesz igénybe (pl. agrártermékek, építőipari termékek). A tranzakcióval a Waberer’s Csoport jelentős lépést tesz multimodális szolgáltatási portfóliójának kiépítése, valamint vasúti logisztikai képességeinek fejlesztése felé. A lépésnek köszönhetően a hazai piacvezető komplex logisztikai szolgáltató jobban megfelel annak az európai uniós elvárásnak, mely szerint a hosszú távú fuvarozási feladatokat minél nagyobb arányban vasút segítségével kell végrehajtani. A Petrolsped tapasztalata, ügyfélportfóliója és eszközeinek integrálása révén a Waberer’s minden szükséges képességnek a birtokába kerül ahhoz, hogy a hazai és regionális vasúti alapú logisztikai piac versenyképes és jelentős szereplőjévé váljon.  

 

A Petrolsped meghatározó piaci pozícióját mutatja, hogy a vasútvállalati árbevétel rangsorban az elmúlt években a TOP 3 szereplő között volt. A Csoport – részben saját vasúti járművekkel – döntően Magyarország és Románia területére fókuszálva nyújt kötött pályás szállítmányozási szolgáltatásokat közvetlenül, valamint lányvállalatain (Pultrans, illetve PSP Cargo Romania) keresztül. A Petrolsped 1997 óta változatos szolgáltatási portfóliót épített ki, amely nagy rugalmasságot biztosít mind a tömeges, mind a speciális vasúti szállítási igények kiszolgálására. E szolgáltatások többsége Magyarország és a régió mellett Európában is elérhető. A Waberer’s közúti fuvarozási üzletágához hasonlóan a Petrolsped is ötvözi az alvállalkozók segítségével történő rugalmas szállítmányozási, valamint saját mozdony- és vagonportfólióval végrehajtott vasúti fuvarozási szolgáltatásokat. A vállalat által szállított főbb árucsoportok közé tartoznak többek között a mezőgazdasági termékek, az építőipar vagy erőművek nyersanyagai, olajtermékek és járművek. A Petrolsped emellett egy korszerű intermodális terminál építésének végső fázisában van Dél-Magyarországon, amely várhatóan már 2024-től alapot jelenthet a Balkán és Nyugat-Európa közötti intermodális fuvarozás támogatásához. A Petrolsped Csoport – a jelen tranzakció keretében megvásárolt tagvállalatokkal számolva – 2022-ben 53 millió eurós konszolidált árbevételt ért el 4,7 millió eurós EBIT mellett. 

 

Barna Zsolt, a Waberer’s International Nyrt. elnök-vezérigazgatója az akvizíció zárása kapcsán elmondta, hogy a vállalat szignifikáns növekedési lehetőséget lát a vasúti szállítmányozásban egyrészt az új hazai ipari és autóipari beruházások miatt, másrészt pedig azért, mert meglévő ügyfeleik is egyre inkább az alacsony szén-dioxid-kibocsátású logisztikai szolgáltatások felé fordulnak. Kiemelte: a Waberer’s stratégiájának célja, hogy a Csoport a régió első számú komplex logisztikai szolgáltatójává váljon. Barna Zsolt rámutatott, hogy a vállalat ügyfelei egyre növekvő érdeklődést mutatnak a vasúti logisztika iránt. A vevők korábban erre csak korlátozottan, az utóbbi években alternatív megoldásként, ma már több esetben preferált szállítási módként tekintenek. Ezeknek a megváltozott elvásároknak a minél szélesebb körű kiszolgálása, valamint a kínálkozó hagyományos vasúti szállítási és korszerű intermodális szolgáltatási igényekből származó üzleti potenciál kihasználása miatt döntött a Waberer’s az akvizíció mellett. A lépéssel a vállalat hazai, regionális, de akár európai szintű vasúti szállítási képessége azonnal rendelkezésre áll, így a jövőben bármilyen vasúti szállítási igényt ki tud szolgálni.  

 

Forrás: Front Page Communications