Az EU Bizottsága 30 nappal meghosszabbította a karbonvám jelentéstételi kötelezettség határidejét

Carbon Border Adjustment Mechanism (CBAM) egy olyan intézkedés, amelyet az Európai Unió vezetett be annak érdekében, hogy megvédje az uniós vállalkozásokat az alacsonyabb környezeti szabályozással rendelkező országokból érkező importtól. Ez a rendelet arra törekszik, hogy az importált termékek esetében is figyelembe vegye a kibocsátott szén-dioxid mennyiségét, és megfelelően adóztassa vagy kvótázza azokat. Ennek célja a piaci torzulások csökkentése és az EU környezetvédelmi céljainak előmozdítása.

 

Hazánkban 2023. december 22. napján kihirdetésre került az importáruk karbonintenzitását ellensúlyozó mechanizmusról szóló 2023. évi CV. törvény és annak végrehajtásának egyes szabályairól szóló 602/2023. (XII. 22.) Korm. rendelet, melyek hatályba lépésétől – 2024. január 22. napjától – Magyarországon CBAM-hatóságként a Nemzeti Klímavédelmi Hatóság jár el.

 

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a CBAM, közismert nevén “Karbonvám” jelentési kötelezettség teljesítésével kapcsolatban az Európai Unió Bizottsága közleményt adott ki.

 

Ennek értelmében a 2023. év IV. negydéves időszakra vonatkozó jelentéstételi határidőt (2024. Január 31.) az uniós szinten tapasztalt nehézségekre való tekintettel a Bizottság további 30 nappal meghosszabbította.  Bővebb információ: https://taxation-customs.ec.europa.eu/news/technical-issues-related-cbam-transitional-registry-and-import-control-system-2-ics2-2024-01-29_en?etransnolive=1 

 

Tájékoztatjuk továbbá Önöket, hogy az első három negyedéves jelentési kötelezettség (2024. január 31., április 30. és július 31.) elkészíthető az EU Bizottság által közzétett ún. “alapértelmezett értékek” alapján is. Ezzel kapcsolatban a lenti linken talál további tájékoztatást.

 

https://taxation-customs.ec.europa.eu/news/commission-publishes-default-values-determining-embedded-emissions-during-cbam-transitional-period-2023-12-22_en 

 

Forrás: EKOL Logistics