Logisztikai ingatlanok

A kínálatot befolyásoló hatások

 

A logisztikai ingatlanok kínálatát érintő akadályok jelentősek és folyamatosan emelkednek. A Prologis legfrissebb kutatása jelentős földrajzi, gazdasági és politikai tényezőket határoz meg az új kínálat számára.

„Ez a riport rámutat, hogy az új kínálat előtt álló akadályok jelentősek Európában és a magas kereslet révén egyre nőnek. Ezek a kihívást jelentő piaci körülmények lehetőségeket kínálnak azon fejlesztők számára, akik a hozzáadott értéket helyezik előtérbe, beleértve a jövőbeli munkaügyi megoldásokat és az ESG-t.”Dirk Sosef, Prologis Europe Research & Strategy alelnöke.

Különösen a jövőbiztos épületek befogadására alkalmas területek hiánya lesz az egyik fő kihívás, különösen a legnagyobb fogyasztási központokban, mint London és Párizs, és miközben a helyettesítési költségek továbbra is emelkedő tendenciát mutatnak, mivel az urbanizáció tovább fokozza az ingatlanszolgáltatók közötti versenyt. 2021 első negyedévétől a csereköltségek Európában a becslések szerint 8-10 százalékkal emelkedtek évről évre. A telekárak 10-15 százalék körüli mértékben emelkedtek, és az alapvető nyugati európai piacokon az alapterület 50-100 százalékkal emelkedett az elmúlt 12-18 hónapban.

Az engedélyezési és jogosultsági eljárások mára már bonyolultabbak, drágábbak és időigényesebbek mint valaha. Csak Európában a Prologis Research számításai szerint a projektek fejlesztési átfutási ideje az átminősítésre szoruló projektek esetében nagyjából kétszerese az olyan projektekéhez képest, mint a már ipari övezetbe sorolt területeken megvalósuló projektek.

A saját adatok is arra utalnak, hogy az építési követelmények és költségek tovább emelkednek. A munkaerővel kapcsolatos aggodalmak továbbra is fennállnak, és hangsúlyozzák a munkavállalók jólétére összpontosító ingatlanfejlesztések szükségességét, mint például a WELL-szabványt.

 

Jövőbe tekintő kijelentések
Amíg a jó elhelyezkedésű és jól megtervezett épületek indokolttá teszik a “kreatívabb” megoldásokat, a logisztikai ingatlanpiac fejlesztési ágazatának strukturális változásai valószínűleg továbbra is korlátozni fogják a jövőbeni igények kielégítésére szolgáló új kínálat mennyiségét. Ezt szem előtt tartva a méretarányos fejlesztés és az előnyök amelyek ebből fakadnak, az innováció és az előrelépés képessége, a fenntarthatósági célok megvalósítása továbbra is megkülönböztető tényező lesz a logisztikai ingatlanok esetében.

 

A kutatás legfontosabb eredményei

  • Az új ellátmány jelentős akadályai földrajzi, gazdasági és politikai természetűek.
  • Az építési követelmények növekednek, és ennek következtében az építési költségek is.
  • Az ingatlanok közötti különbségek egyre nagyobbak, ami a bérleti díjak emelkedéséhez vezet.
  • A telephelyválasztás fontossága lassítja a funkcionális elavulást a végfelhasználók között.
  • A logisztikai ismeretek hiánya korlátozhatja a fejlesztést a földben gazdag területeken.
  • Az épületeknek munkavállaló-barátnak kell lenniük.
  • Az épületek tervezési jellemzőinek alkalmazkodniuk kell az új technológiákhoz.
  • Az ESG jellemzők újonnan megjelenő megkülönböztető elemet jelentenek, és bizonyítottan értéket teremtenek.
  • Az ingatlanok közötti eltérés egyre nagyobb.

A teljes jelentés az alábbi linken tekinthető meg >>