Kutatások

Kutatások

Folyamatosan monitorozzuk az ellátási láncokat.

Az MLBKT szakmai szervezetként rendszeresen végez logisztikai és beszerzési témákban felméréseket, kutatásokat. Ezek egy része rendszeres, másik része pedig az aktuális igényekre, témákra reagál. Az MLBKT – különböző cégekkel együttműködve – vállal piaci kutatásokat is.

Beszerzési Menedzser Index

A beszerzési vezetők körében végzett felmérés a tapasztalatok szerint jó alapja a gazdasági konjunktúra vagy recesszió jelzésének, mivel a vállalatok először beszerzési döntéseikkel reagálnak a piaci környezet változásaira. A havonta elvégzett kutatás 100 feldolgozóipari vállalat beszerzésért felelős vezetői körében végzett kérdőíves információgyűjtésen alapul.

A felmérés módszertanát az Egyesült Államok Ellátási Lánc Menedzsment Intézete (Institute for Supply Management (ISM)) dolgozta ki. 2003 októbere óta az MLBKT szolgáltatja a globális beszerzési menedzser indexhez a magyar adatokat. Az indexet az Üzleti Gyorsjelentés és az Üzleti Jelentések című kiadványaink tartalmazzák. Bővebben ?

Fizetés-felmérés

Az MLBKT 2011 óta követi nyomon az ellátási lánc menedzsment területén dolgozók fizetéseit. A társaság több éve saját kérdőíves kutatással vizsgálta a bérek és juttatások alakulását. A legutóbbi felmérésben összesen 333-an vettek részt, az adattisztítást követően végül 304 választ vettünk figyelembe az elemzésnél. Bővebben ?

Ellátási Lánc Véleményvezér Panel-felmérések

Az ELV Panel  egy gondosan válogatott szakmai kör, amely segít megismerni azokat a problémákat, amelyek leginkább foglalkoztatják a logisztikai és beszerzési területen dolgozókat, illetve hogy hiteles gyorsfelméréseket publikáljon és kompetens nyilatkozókat találjon. A panel tagjait rendszeresen megkérdezzük különféle kérdésekben, válaszaikból pedig a Logisztikai Híradóban közlünk elemzéseket. Az első internetes adatfelvételre 2013 elején került sor, 55 vezető logisztikai és beszerzési szakembert kérdeztünk meg az elmúlt év tapasztalatairól és az új év terveiről. Bővebben ?

Pályakezdők a logisztikában

Az MLBKT Ifjúsági Tagozata 2014 első felében gyűjtött információkat a vállalati szakemberektől a pályakezdő logisztikus hallgatóktól elvárt kompetenciák témájában. Bővebben ?

Mit mond a szakma az e-útdíjról?

Az MLBKT a hazai e-útdíj bevezetése előtti napokban, 2013-ban internetes felmérést végzett a témában. A kérdőívet 349 válaszadó töltötte ki 24 óra alatt, később 400 fölé kúszott a válaszok száma. A nem reprezentatív felmérést jellemzően az MLBKT tagvállalatai és partnerei közül kikerülő fuvarozók, gyártók, kereskedők és logisztikai szolgáltatók töltötték ki. Bővebben ?

 

Bizalom-felmérés

Az MLBKT 2012-es bizalom-felmérésével kilépett a megszokott keretei közül. Szakmai kérdések helyett mélyebb üzleti és társadalmi problémákra fókuszáltunk, mert úgy láttuk, hogy az ellátási lánc menedzsmenttel foglalkozók aktuális gondjait egyre kevésbé tudjuk megérteni belülről. Bővebben ?

 

Logisztikai kockázatok az ellátási lánc mentén

Az MLBKT Benchmarking Tagozatának felmérése arra kereste a válaszokat, hogy mennyire érzékenyek a hazai vállalatok logisztikai és beszerzési vezetői a kockázatok észlelésére? Akik észlelik a kockázatokat kezelik-e azokat? Ha kezelik őket, akkor követik-e a további sorsukat? Elfogadják-e, hogy a proaktív kockázatkezelési hozzáállás a kockázati forrásokat képes kritikus versenytényezőkké alakítani? Bővebben ?