BMI: Továbbra is kedvezően alakul az ősz

Az MLBKT Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított októberi értéke: 53,1.

 

Ez alapján a válaszadók az előző hónaphoz képest hetedik hónapja kedvezőbb folyamatokról számoltak be, két hónapos szűkülő trendet megszakítva. A bővülés üteme erősebb lett, és a BMI-t alkotó részindexek összességében továbbra is kedvező képet mutatnak: az új rendelések mennyisége továbbra is dinamikusan bővült, a vásárolt készletek mennyisége pedig még mindig erős növekedési ütemet mutat. A termelt mennyiség erősebb ütemben bővült. A foglalkoztatottság alindexe két hónappal ezelőtti szűkülő üteme megfordult. A szállítási átfutási idő értéke ezúttal némileg csökkent, és továbbra is nagyon alacsony maradt és az átfutási idők hosszabbodását jelzi számos válaszadónál, még mindig utalva a globális ellátási láncok működésében érzékelhető problémákra. A 2021 október havi index nagyobb a szeptemberi (52,0) értéknél, és a tizenharmadik legmagasabb októberi érték. Október összességében átlag alatti hónap volt a korábbi években (az 1995 óta mért hosszú távú átlag értéke 52,4; az októbereké 52,1). Az elmúlt három évben az októberi átlag az e havinál picit magasabb volt (53,3). Az idei érték így összességében átlag feletti októberi értéknek tekinthető 1995 óta.

Októberben a részindexek többsége pozitív tartományban (50,0 pont felett) tartózkodott, és az indexértékek nagyobb része nőtt szeptemberhez képest. A változás mértéke egy esetben sem haladta meg az 5,0 pontot. Az ütem enyhén változott, ezúttal 0,9 százalékponttal lett magasabb az új megrendelések indexe (64,6), és ezzel tizenhatodszor bővült a rendelésállomány négy hónap szűkülés után.

A beszerzési mennyiség indexe (54,7) némileg javult (0,5 százalékponttal nőtt) szeptemberhez képest, és továbbra is a beszerzett mennyiség növekedésére utal.

A termelési mennyiség indexének (54,7) értéke 2,8 százalékponttal magasabb az előző hónaphoz viszonyítva.

A beszerzési árak indexe (84,4) ezúttal nagyobb lett szeptemberhez képest, és még mindig az árak erős ütemű növekedésére utal, tizenötödik hónapja. A szezonális kiigazításnak köszönhetően a 2020 júliusi csökkenést megelőző ötven hónapban emelkedést mutatott az index értéke.

A szállítási átfutási idő indexe (26,4) ezúttal romlott, értéke 2,2 százalékponttal alacsonyabb a szeptemberinél, és e hónapban is az átfutási idők hosszabbodására utal.

Októben is bővült a vásárolt készletek mennyisége (57,4), és a bővülés üteme dinamikus maradt.

A késztermékkészletek indexe (53,3) 3,5 százalékponttal lett kisebb, de a készletmennyiség növekedésére utal. A külpiaci mutatók szeptemberhez képest hasonlóan változtak.

Az importindex (54,2) magasabb lett, és továbbra is bővülést jelez.

Az exportindex értéke (52,6) szintén nőtt, és az export további bővülésére utal.

A foglalkoztatási index (51,7) 2020-ban inkább szűkülést hozott. Most az előző hónaphoz képest 1,7 százalékponttal nagyobb az index értéke, és egy hónap stagnálás után javulást jelez első alkalommal.