BMI: Mérsékeltebb bővülés novemberben

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított novemberi értéke: 54,7.

 

A válaszadók az előző hónaphoz képest kevésbé élénk bővülésről számoltak be. Az októberi bővülést követően november ismét bővülést, de lassabb ütemet jelez. Általában elmondható, hogy a részindexek csökkentek, de túlnyomórészt bővülő tendenciára utalnak. Az új rendelések mennyisége továbbra is erős bővülést mutat, bár az index értéke 5,2 százalékponttal csökkent. A termelési mennyiség index szintén bővülést jelez, az index csupán 1,4 százalékponttal csökkent. A foglalkoztatás 50 pont felett maradt, de 0,7 százalékponttal lecsökkent. A szállítási átfutási idő értéke továbbra is szűkülést jelez, az indexérték 2,5 ponttal emelkedett. A vásárolt készletek index 3 százalékponttal alacsonyabb a hónapban, de erős bővülést jelez. A külpiaci mutatók szintén bővülésről tanúskodnak. Az import és export folytatta a bővülési tendenciát, mindkét index minimálisan csökkent. A beszerzési árak emelkedése tartós, 3,3 százalékponttal magasabb az index értéke októberhez képest. A fellendülést mutató beszerzési mennyiség index 1,2 százalékpontos csökkenést produkált. A késztermékkészletek szintje közel hasonló mértékben csökkent, 1,3 ponttal alacsonyabb az e havi részindex. A 2022 novemberi BMI index alacsonyabb az októberi (56,4) értéknél. November átlag feletti hónapnak számít (az 1995 óta mért hosszú távú átlag értéke 52,5; a novemberi értékeké 52,7). A most mért szezonálisan kiigazított indexértéknél hét év novemberében is volt magasabb érték.

Novemberben a részindexek többsége a bővülési tartományban (50,0 pont felett) tartózkodott. A változások mértéke döntő többségben negatív irányú, 5,2 százalékpontos csökkenés a legnagyobb mérték.

Ezúttal 1,4 százalékponttal csökkent az új megrendelések indexe (67,8), ezzel huszonkilencedik alkalommal bővült a rendelésállomány.

A beszerzési mennyiség indexe (63,8) 1,2 százalékponttal kisebb, min az október havi részindex, ennek ellenére továbbra is a beszerzett mennyiség növekedésére utal.

A termelési mennyiség indexének (57,8) értéke 1,4 százalékponttal alacsonyabb az előző hónaphoz viszonyítva.

A beszerzési árak indexe (94,1) nőtt, értéke e hónapban is az árak intenzív növekedésére utal, huszonnyolcadik hónapja.

A szállítási átfutási idő index (24,8) értéke emelkedett, de még mindig az átfutási idők meghosszabbodására utal.

E hónapban ismét bővült a vásárolt készletek mennyisége (63,7), ám az indexérték 3,0 ponttal csökkent.

A késztermékkészletek indexe (58,4) 1,3 százalékponttal kisebb novemberben, de szintén fellendülésre utal.

A külpiaci mutatók közül az importindex (59,0) 0,7 százalékponttal csökkent, az exportindex értéke (55,9) pedig 1,8 ponttal alacsonyabb.

A foglalkoztatási index (52,9) 0,7 százalékpontos csökkenése ellenére továbbra is bővülést mutat novemberben.