Éven belüli megtérüléssel cserélheti korszerűtlen ipari kapuját EFAFLEX gyorsmozgású ipari kapukra

Megmutatjuk, hogy az ipari épületek energiahatékonyságának növelését célzó beruházás mit jelent az Energiahatékonysági Kötelezettségi Rendszerben (EKR).  Az Európában már 16 tagállamban sikerrel alkalmazott szisztéma lényege, hogy a gazdasági társaságok olyan beruházást valósítsanak meg, mely igazolt energiamegtakarítást eredményez. Meglepő lehet hogy míg a napelemek telepítése nem, addig a hagyományos ipari kapuk cseréje gyorsmozgású ipari kapukra energetikai beruházásnak minősül az EKR-ben.

De hogy néz ki az ipari kapuk rekonstrukciójának folyamata a gyakorlatban?

A közös munka az energetikai táblázat kitöltésével indul. A beruházó gazdasági társaság ipari épületének energetikai paramétereivel kitöltjük az EKR táblázatunkat, mely azonnal megmutatja a megtakarítási lehetőséget.

A vállalatok bevételre tehetnek szert az energetikai beruházással megtakarított GJ-ok értékesítésével, továbbá alanyi jogon igénybe vehetik a TAO-kötelezettség csökkentését. A beruházás megtérülése hónapokban mérhető, több ipari kapu cseréjével a beruházást meghaladó bevétele keletkezik a beruházónak.

A legnagyobb előny a hosszú távon megtakarított fűtési és hűtési költség

A korszerű, hőszigetelt EFAFLEX ipari kapuk kedvező hőátbocsátási tényezője meghatározó, ugyanakkor meglepően magas megtakarítás köszönhető a kapuk nyitási sebességének. A hagyományos ipari kapuk gyakran a teljes rakodási folyamat alatt nyitva vannak. Ez, azonban rendkívül pazarló megoldás – ne fűtse az udvart! Az energiahatékony gyorsmozgású kapuk nyitási sebessége akár 2m/s, a logisztikai folyamatok lassítása nélkül rendkívül gyorsan nyitnak-zárnak, ezzel nagymértékben csökkentik az épület fűtési költségét. A Premium EFA-SST® kapuk egy karbantartási intervallum alatt akár 250 000 nyitási ciklust teljesítenek meghibásodás nélkül. Ha egy évet veszünk figyelembe, akkor ez több mint 680(!) nyitás-zárás naponta.

Egy autóipari beszállító már váltott: így valósult meg a projekt

A vállalat ipari épülete több mint 200 000 m2 alapterületű, a fűtésrendszere gázüzemű és 80 db ipari kapuval rendelkezik. Az összes ipari kapu közül 3 db szekcionált kapun történik a logisztikai folyamatok 40%-a. A gyors, akadálytalan rakodás bonyolítása érdekében naponta minimum 40 alkalommal, minimum 10 percig folyamatosan nyitva voltak a gyakori használatban lévő hagyományos kapuk.

A kapun megvalósuló légcsere mérésével, a fűtési rendszer COP-teljesítményadatainak felhasználásával és az elvárt hőmérséklet figyelembevételével a számított energiaveszteség ennél az épületnél közel 330 000 Kwh/év volt.

Az energetikai fejlesztés során üzembe helyezett EFAFLEX kapukkal az energiamegtakarítás több mint 1000 GJ/év, a beruházás megtérülése pedig 16 hónap.

A mai energiaárakkal az energiamegtakarítás ennél az energetikai beruházásnál több mint 18 millió Ft/év. AZ EFAFLEX kapuk alacsony karbantartás-szükséglete az elkövetkező években alacsony karbantartási költségekkel jár, elenyészőek a fűtési költségmegtakarításhoz képest.

További részletek: https://gyorskapuk.hu/