Automata raktárral és kerékgyártó gépekkel bővül a Neuzer Kerékpár Kft.

Az ország legnagyobb magyar tulajdonú, független kerékpárgyára, az esztergomi Neuzer Kerékpár Kft. 750 millió forintos beruházást hajt végre. A fejlesztés során első ütemben egy automatizált raktárcsarnokot építenek, majd új kerékgyártó gépeket állítanak üzembe. A projekt 299,7 millió forintos, vissza nem térítendő támogatást nyert el a Magyar Multi Program keretében.

A projekt az alábbi fejlesztési tevékenységeket tartalmazza:

  1. Logisztikai komplexum építése

A társaság eddig 8000 négyzetméteren tárolt kerékpárokat és alkatrészeket, azonban a megváltozott szállítási folyamatok nem biztosítják a folyamatos gyártáshoz szükséges alkatrészek határidőre való beérkezését, ezért szükségessé vált a raktárkapacitás bővítése.

Saját tulajdonú telken, a Neuzer Kft. gyártóbázisának szomszédságában egy raktárcsarnok épül, magasraktáras kialakítással, 1820 négyzetméteren, 4560 szabványos raklap kapacitással.

A magasraktári csarnokba hatszintes polcrendszer és automata, intelligens raktári irányító és nyilvántartó rendszer kerül. Az új raktárban alkatrészeket tárolnak majd, az anyagmozgatást egy automata és egy félautomata forgóvillás targonca segíti.

  1. Eszközpark fejlesztése

A gyártásban  egy 370 négyzetméteres  gyártóterületen alakítanak ki három kerékfűző és két kerék centrírozó gép beállításával, speciális elektromos kerék gyártó részleget. A piacon elérhető legjobb gyártótól származó gépsor napi 800 kereket képes elkészíteni minimális emberi beavatkozással. Különlegességük, hogy az elektromos kerékpárokhoz szükséges, 8 centi széles felnis kereket is tudják kezelni. A teljesen automata centrírozógép 0,3 milliméter tűréssel dolgozik.

A beszerzések célja a gyártási folyamatok automatizációja és optimalizációja. A sorozatgyártás során minél több részfolyamatból lehet a kézi munkaerőt kiváltani, annál hatékonyabbá válik a gyártás egésze. A gyártás fejlesztésének célja hogy minél több alkatrészt lehessen házon belül gyártani, így csökkenjen a függés a külföldi, elsősorban távol-keleti beszállítóktól.

 

  1. Napelem

A felépült csarnok tetejére 160 darabból álló, 60 kWh névleges teljesítményű napelem rendszert telepítenek. A berendezés az épület világítási, hűtési és fűtési energiaigényének 100%-át biztosítja.

A beruházás 2023 szeptemberében fejeződik be és 18 új munkahelyet teremt. Első ütemben a 1820 négyzetméteres raktárcsarnok épül fel. A tervek szerint a közeli jövőben  a raktár mellett alakítják ki a 370 négyzetméteres gyártócsarnokot és az emeleten a 320 négyzetméteres bemutatótermet.

HÁTTÉR:

Az 1996-ban alapított Neuzer Kft. Magyarország legnagyobb magyar tulajdonú, független kerékpárgyára, amely jelenleg évente közel 80 ezer kétkerekűt gyárt. Elektromos kerékpárból 2020-ban 12 ezer darabot, 2021-ben 18200, 2022-ben 27300 darabot értékesítettek, jövőre több mint 40 ezer elektromos kerékpár eladását tervezik.

A vállalat termékeinek több mint felét külföldön értékesíti, legnagyobb piacaik; Belgium, Hollandia, Németország, Románia, Svédország, Szlovákia, és Szlovénia.

A társaság 150 főt foglalkoztat, árbevételük 2020-ban 4,7 milliárd forint volt, 2021-ben meghaladta az 5,6 milliárd forintot.

Forrás: Neuzer Kft. közleménye