Több mint 900 zsák hulladéktól tisztult meg a Tisza középső szakasza

A Közép-Tisza Kisköre és Szolnok közötti 70 folyamkilométeres szakaszán tisztították napokon keresztül a folyót a XI. Tiszai PET Kupa környezetvédői, 937 zsák, mintegy 6,1 tonna hulladéktól mentesítve a folyót és árterét – közölte a Természetfilm.hu Egyesület, a Tiszai PET Kupa szervezője.

 

A forrásvidéki sikeres beavatkozásoknak,  a korábbi évek eredményes felső-tiszai hulladékgyűjtő akcióinak, valamint a kiskörei duzzasztómű hulladékmegfogó képességének köszönhetően az ártéri erdőkben kevesebb hulladékkal találkoztak a petkalózok.

 

A régióban Kisköre szerepvállalása évek óta nélkülözhetetlen a folyótisztító munkában. A vízügy oldaláról az idén 50 éves Kiskörei Vízlépcső a hulladék megállításának egyik kiemelt eszközévé vált: a vízlépcsőnél az év során folyamatosan emelik ki a partra a hulladékot. A PET Kupa látványosan fejlődő kiskörei Folyómentő Központja – az ismeretterjesztésen túl -, a hulladék szakszerű szelektálásáról gondoskodik. A Közép-Tiszai-Vízügyi Igazgatóság (KÖTIVIZIG) szakértelmével évek óta sokat tesz a hulladékhelyzet javításáért.

 

A XI. Tiszai PET Kupa első helyezettje a Siemens Energy lett, amely 254 zsák összegyűjtött hulladékkal került ismét a dobogó élére, ezzel megőrizve címvédő szerepét. Második helyen a Siemens Evező-SÖK végeztek 173 zsák hulladékkal, míg a harmadik hely a KÖTIVIZIG csapatáé lett 117 zsák hulladékkal.

 

A XI. Tiszai PET Kupa az Energiaügyi Minisztérium főtámogatásával valósult meg.

 

A PET Kupa már több százezer kilogramm hulladéktól mentesítette a magyarországi folyókat, ez nemzetközi összehasonlításban is elismerendő teljesítmény, hiszen egy évtized alatt gyakorlatilag több mint kétszer annyi hulladékot gyűjtöttek össze, mint az óceáni szemétszedéseiről közismert szervezet, az Ocean CleanUp.

 

A PET Kupákon összesen 204 hulladékhajó épült, hogy – a világon egyedülálló módon – a petkalózok a hulladék felhasználásával küzdjenek a hulladék ellen. Az évek során összesen 328 ezer kilogramm hulladékot szedtek össze a környezetvédelmi aktivisták, amelynek 60 százalékát újrahasznosítják. A hulladékhelyzet felderítése során a PET Kupa szakemberei és önkéntesei a Tisza és mellékfolyói mentén 5835 szennyezett helyszínt vittek térképre, ezek közül 867 területet sikerült megtisztítani.

 

Forrás: MTI